Opiekacz DEZAL befsztyk gofry-recenzja.

 Lubicie gofry, placuszki, grillowane mięsa, warzywa, kanapki, tortille? Ja uwielbiam myślę, ze większość z Was również jest ciepłych panini, podpłomyków, naleśników, czy grillowanego mięsa i warzyw.


Od ponad 40 lat mam zaufanie do marki Dezal, która wcześniej była pod inną nazwą. Moja gofrownica po 40 latach odmówiła posłuszeństwa, a korzystałam z niej bardzo często i pożyczałam rodzinie i znajomym. O rzeczy cudze, nie wszyscy dbają, co mogło mieć wpływ na żywotność. Od roku jestem w mojej kuchni zadomowiła się gofrownica Dezal.

 A teraz czas na  wielofunkcyjne urządzenie opiekacz Dezal befsztyk gofry. Mając tak dobry i sprawdzony sprzęt. Każdy z firmy Dezal  mogę kupić w ciemno, ponieważ jestem pewna, że będę z niego bardzo zadowolona i myślę ze chyba zadowoli każdego użytkownika. Wiem co piszę, ponieważ mam w domu wiele sprzętów. 


W porównaniu do konkurencyjnych firm wyróżnia opiekacz Dezal:


 Po pierwsze duża moc urządzenia i wysoka temperatura.

Po drugie dość ważne, które mnie zachęciło do wyboru to ruchoma górna płyta, która ułatwia podpiekanie dużych kanapek np. panini, bułek.


 Po trzecie duża moc, płyty wykonane są z greblonu, który zapobiega przywieraniu i szybko się nagrzewa.

 Po czwarte wielofunkcyjność urządzenia, w którym można przygotować przekąski, nietypowe naleśniki, placuszki, gofry na słodko i wytrawnie.


 Po piąte możemy przygotowywać większość potraw bez tłuszczu np. opiekane pieczywo, kanapki, mięso, warzywa. W domu staram się używać w minimalnych ilościach tłuszcz do smażenia. Moim sprawdzonym sposobem smaruję pędzelkiem zimne płyty grzewcze lub używam tłuszczu w spray. Czasami w papier do pieczenia zawijam mięso lub warzywa przed włożeniem do opiekacza.  Na pewno tymi sposobami przedłużycie żywotność urządzenia. Są to moje sprawdzone sposoby, do których Was zachęcam. 


Po szóste sprzęt jest na szóstkę, ale warto uważać na parę, kiedy opiekacz jest nagrzany. Przy pierwszym użyciu sparzyłam się na własne życzenie. Korzystałam wiele razy, zdarzyło się tak jeden raz.


Zalety urządzenia

-kompaktowy, nie zajmuje zbyt dużo miejsca

-wielofunkcyjny

-mieszczą się wysokie produkty

-szybko się nagrzewa

-duża moc, placuszki, naleśniki, gofry wychodzą chrupiące.

-bardzo wygodne opiekanie dużych kanapek

-uchwyt się nie nagrzewa

-bardzo dobre wykonanie

-łatwo się czyści płyty

-prosta oblega urządzenia.


Wady urządzenia 

-przygotowuje pyszne jedzenie, które idzie w biodra :) 

-zewnętrza płyty się nagrzewają, trzeba uważać.


Panini z grillowaną piersią z kurczaka.


Składniki:

  • ·        2 szt  pieczywa ciabatta
  • ·        cukinia
  • ·        1 podwójna pierś z kurczaka
  • ·        rukola
  • ·        mozzarella
  • ·        2 łyżeczki zielonego pesto
  • ·        czerwona cebula
  • ·        pomidorki koktajlowe
  • ·        oliwa z oliwek
  • ·        bazylia
  • ·        mięta
  • ·        szpinak
  • ·        majonez

wykonanie 

Pokrojone i obtoczone w ziołach piersi z kurczaka grillujemy 2-3 minuty.Pokrojoną w plastry cukinię smarujemy oliwą smakową czosnek/ rozmaryn grillujemy około 2 minuty Przekrojone na pół ciabatty smarujemy kilkoma kroplami oliwy i pesto.


Na kanapce układamy mozzarellę, pomidorki, cukinię, cebulę, pierś z kurczaka, rukolę, szpinak, bazylię, miętę na środku robimy kleks z majonezu Zamkniętą kanapkę układamy na grillu, dociskamy i grillujemy.

Gofry


Składniki 

  • 2 1/2szkl mąki
  • 3 jajka
  • około 2 szkl mleka
  • 1/3 szkl cukru lub mniej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 100g masła

wykonanie 

W garnuszku rozpuszczamy masło. Do miski wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka ubite z cukrem na puszystą masę, dodajemy mleko, ,masło i olej wszystko dokładnie mieszkamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli.


Ubite białka mieszamy z ciastem odstawiamy na pół godziny. Zimnie smarujemy za pomocą pędzelka olejem. Na rozgrzany ruszt wylewamy porcję ciasta pieczemy do uzyskania złotego koloru. Gofry podajmy z ulubionymi dodatkami. U mnie była marakuja, truskawki, winogrona.

Placuszki bananowe


składniki 

  • 1 banan 
  • 1 jajko
  • opcjonalne można dodać 1 łyżeczkę mąki kokosowej 
  • cukier puder 

Wykonanie 

Banana obrać ze skórki, a następnie rozgnieść widelcem na papkę. Jajko rozbełtać za pomocą widelca lub ubijaczki do jajek, dodać do banana, według uznania można dodać mąkę.


 Dokładnie wymieszać, by składniki połączyły się w jedną całość. Spryskać olejem w spray płyty opiekacza, następnie rozgrzać. Łyżką nakładać porcję ciasta, usmażyć na złoty kolor. Pieką się bardzo szybko.

 


Brak komentarzy: