Botwinka

Zupa z botwiny to pyszna, zupa buraczkowa na wiosnę. Botwinka z młodymi ziemniakami i koperkiem to świetny pomysł na obiad.

Czas przygotowania:  1 godzina

Ilość porcji: 4-6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 3 pęczki botwinki
  • 600 g młodych ziemniaków
  • 4-6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • 4 łyżki śmietanki 30 %
  • łyżeczka mąki pszennej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

1. Przygotowanie zupy zaczynamy od dokładnego umycia botwiny z resztek piachu oraz przygotowanie bulionu warzywnego. Jak przygotować bulion warzywny znajdziecie tutaj.

2. Ziemniaki kroimy w kosteczkę a marchewkę w półplasterki.

W garnku rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy pokrojone warzywa przez około 10 minut.

3. W międzyczasie kroimy oczyszczoną botwinę. Łodygi i liście siekamy a buraczki obieramy i kroimy w kostkę.

Siekamy też drobno pęczek koperku.

4. Poszatkowaną botwinę i koperek wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier, sól, pieprz, sok z cytryny i śmietankę wymieszaną z mąką.

Gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Gotowe… Smacznego!!!

Please wait...

Dodaj komentarz