niedziela, 25 kwietnia 2021

Curry z nerkowców

Dziś wegańskie curry z nerkowców, które jest niesamowicie pyszne, pożywne, odżywcze.
Idealnie nadaje się na obiad, wczesną kolację a jak ktoś lubi treściwe śniadanie to też niech sobie zrobi.
Danie jest bardzo aromatyczne i bardzo pyszne.
Nerkowce należy namoczyć wcześniej na noc.
Polecam do wypróbowania.
Curry wegańskie.


Składniki:

  • 250 g nerkowców
  • 3 czerwone duże cebule
  • 5 listków curry
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 1 łyżka posiekanej  kolendry 
  • 1/2 łyżki mielonej kurkumy
  • 1 łyżka soli lub do smaku
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 zielona papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 plastry obranego imbiru
  • 300 ml wody
  • 225 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie curry:

  • Nerkowce namoczyłam na noc.
  • Zmieniałam wodę 2 razy.
  • Następnie nerkowce osączyłam i ugotowałam w 300 ml wody z kurkumą.
  • Nerkowce powinny być miękkie ale wciąż chrupiące.
  • Cebulę pokroiłam w piórka, podsmażyłam na oleju.
  • Jak cebula się zrumieniła dodałam listki curry, stłuczoną trawę cytrynową, posiekaną papryczkę chili bez pestek, posiekany imbir, chili w proszku, posiekany czosnek, podsmażałam 30 sekund.
  • Na koniec dodałam sól i mleko kokosowe, zagotowałam.
  • I teraz wrzuciłam ugotowane nerkowce, gotowałam jeszcze aż nerkowce wchłonęły większość płynu.
  • Podałam z ryżem, posypane listkami kolendry.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże" 
Majowe łąki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger