Uwielbiam to ciasto, a orzechy same w sobie, choć oczywiście zdrowe, są bardzo kaloryczne. Dlatego postanowiłam nieco odchudzić ten pyszny wypiek. Zamiast cukru – erytrol, krem budyniowy ze skyrem waniliowym, a zamiast wiórków bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe – płatki migdałowe. W efekcie jeden z 16 kawałków ma nieco ponad 200 kcal.
Składniki
ciasto:
100 g białek
3 jajka
1/2 szklanki erytrolu
25 dag orzechów włoskich
15 dag płatków migdałowych
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
1 budyń waniliowy
2 łyżki erytrolu
2 opakowania skyru waniliowego
2 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny
dodatkowo:
duża puszka brzoskwiń w syropie
paczka delicji (opcjonalnie)
1 galaretka, najlepiej bez cukru
Sposób przygotowania
Ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, dodając słodzidło. Gdy będzie sztywna, delikatnie wymieszać ją z 3 żółtkami, zmielonymi orzechami, płatkami migdałowymi oraz mąką pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec 2 placki na małej blaszce 28x24cm w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Jak zapomnicie podzielić ciasta na pół, to jedno da się przekroić na dwa blaty 😉
Krem: Proszek budyniowy i słodzidło rozmieszać w 1/2 szklanki mleka. 1/2 szklanki mleka odlać i wsypać żelatynę, kiedy spęcznieje podgrzać i mieszać do jej rozpuszczenia. 1 szklankę mleka zagotować, wlać przygotowany budyń i mieszać aż zgęstnieje, zdjąć z palnika i wlać żelatynę, dokładnie wymieszać. Budyń przykryć folia spożywcza i odstawić do wystudzenia, a następnie zmiksować ze skyrami.
Na jeden z blatów wyłożyć połowę kremu, na to opcjonalnie delicje i przykryć drugim blatem.
Brzoskwinie z puszki osączyć i pokroić je w kostkę (ja wykorzystałam połowę brzoskwiń, połowę odłożyłam do drugiego ciasta). Ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂
Łal a gdyby tak wegańska? 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wegetariańsko u mnie w kuchni często, ale weganizm to już nie mój level 😉
PolubieniePolubienie
Wyzwanie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Boskie! Super jest ten krem budyniowy ze skyrem!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i polecam 🙂
PolubieniePolubienie