Lekko odchudzona Kora

Uwielbiam to ciasto, a orzechy same w sobie, choć oczywiście zdrowe, są bardzo kaloryczne. Dlatego postanowiłam nieco odchudzić ten pyszny wypiek. Zamiast cukru – erytrol, krem budyniowy ze skyrem waniliowym, a zamiast wiórków bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe – płatki migdałowe. W efekcie jeden z 16 kawałków ma nieco ponad 200 kcal.

Składniki

ciasto:

100 g białek

3 jajka

1/2 szklanki erytrolu

25 dag orzechów włoskich

15 dag płatków migdałowych

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:

1 budyń waniliowy

2 łyżki erytrolu

2 opakowania skyru waniliowego

2 szklanki mleka

2 łyżki żelatyny

dodatkowo:

duża puszka brzoskwiń w syropie

paczka delicji (opcjonalnie)

1 galaretka, najlepiej bez cukru

Sposób przygotowania

Ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, dodając słodzidło. Gdy będzie sztywna, delikatnie wymieszać ją z 3 żółtkami, zmielonymi orzechami, płatkami migdałowymi oraz mąką pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec 2 placki na małej blaszce 28x24cm w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Jak zapomnicie podzielić ciasta na pół, to jedno da się przekroić na dwa blaty 😉

Krem: Proszek budyniowy i słodzidło rozmieszać w 1/2 szklanki mleka. 1/2 szklanki mleka odlać i wsypać żelatynę, kiedy spęcznieje podgrzać i mieszać do jej rozpuszczenia. 1 szklankę mleka zagotować, wlać przygotowany budyń i mieszać aż zgęstnieje, zdjąć z palnika i wlać żelatynę, dokładnie wymieszać. Budyń przykryć folia spożywcza i odstawić do wystudzenia, a następnie zmiksować ze skyrami.

Na jeden z blatów wyłożyć połowę kremu, na to opcjonalnie delicje i przykryć drugim blatem.

Brzoskwinie z puszki osączyć i pokroić je w kostkę (ja wykorzystałam połowę brzoskwiń, połowę odłożyłam do drugiego ciasta). Ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂

5 uwag do wpisu “Lekko odchudzona Kora

Dodaj komentarz