czwartek, 22 kwietnia 2021

Zupa krem z liści kalafiora

Moją dzisiejszą twórczość kulinarną śmiało można opisać znanym powiedzonkiem: "niby nic a cieszy"! Ja dodam jeszcze od siebie: "i świetnie smakuje"! Skąd takie określenie? Ano dlatego, że główny produkt mojej dzisiejszej zupy krem ląduje zazwyczaj w nieprzydatnych resztkach! Tak, tak... przy wykorzystywaniu kulinarnym kalafiora, głąb, oraz listki spod jego róży wyrzucamy. Tymczasem, przy właściwym wykorzystaniu, otrzymujemy z nich fantastyczną zupę krem! Dobrze przyprawiona, z dodatkiem jajka, ma piękny wiosenny kolor i zaserwowana moim znajomym, została "pochłonięta", z prośbą o dolewkę! Nie musicie w to wierzyć, ale możecie się o tym przekonać, wykonując ja według przepisu, którego szczegóły podaję w linku. Smacznego.

 

 

<WJ>

 


 

 

 

 

 

 Składniki:

 

 

Liście z 1 kalafiora

1 głąb kalafiora

1 łyżeczka suszonego tymianku

3 łyżki oleju

100 ml słodkiej śmietany 18%

Jajka

Natka pietruszki

Sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

 

Liście płuczemy, szatkujemy. Razem z pokrojonym w drobną kostkę, głąbem, podsmażamy na oleju, wlewamy 100 ml wrzątku, dusimy pod przykryciem przez kwadrans.

Wlewamy wrzątek, do objętości 1,2 litra, dodajemy sól (1/2 łyżeczki), tymianek, gotujemy przez 10 min. Studzimy, blendujemy na gładko.

Ponownie stawiamy na palnik, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu (nie zagotowujemy) przez 15 minut.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z jajkiem i posiekaną natką pietruszki.

 

 


 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz