FRUŻELINA JAGODOWA

by Magdalena Indyka
frużelina jagodowa, frużelina z jagód, frużelina z borówkami, jagody w żelu,
image_print

Frużelina jagodowa to słodki, owocowy dodatek do tortów. Lekko kwaśny smak żelki idealnie przełamuje słodycz kremów. Frużelina z jagód z dodatkiem mąki ziemniaczanej ma konsystencję kisielu. Natomiast z żelatyną (jeśli dodacie ją zamiast mąki) przypomina owoce w galaretce. Wg tego przepisu można zrobić frużelinę z borówki amerykańskiej.
Polecam również żelkę jagodową.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 200 g jagód mrożonych/świeżych
  • 2 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
  • 10-15 g cukru lub więcej, do smaku
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2-3 łyżki zimnej wody
  1. Jagody umieszczamy w garnuszku, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu.
    Gdy jagody puszczą sok i się 'rozpaćkają’ zmniejszamy ogień i dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i gotujemy, aż frużelina zgęstnieje. Gotowa frużelina jagodowa będzie mieć konsystencję kisielu.
  2. Zdejmujemy rondelek z palnika i studzimy frużelinę jagodową.
  3. Frużelinę z jagód przechowujemy w lodówce. Przed nałożeniem na biszkopt wyciągamy ją z lodówki kilka minut wcześniej, aby zrobiła się miękka.
Uwagi:
  1. Zamiast jagód możemy użyć borówki amerykańskiej.
  2. Frużeliny z podanych składników wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr. 18 cm.
  3. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  4. Jeśli boimy się, że jagody w żelu puszczą sok można dodać trochę żelatyny zamiast części mąki. Jeśli dodajemy 2 łyżeczki mąki, to 1 łyżeczkę zamieniamy na 1 łyżeczkę żelatyny (rozpuszczamy ją w wodzie, aż napęcznieje).
  5. Jagody podczas podgrzewania mieszamy delikatnie.

Smacznego 🙂

frużelina jagodowa, frużelina z jagód, frużelina z borówkami, jagody w żelu,

frużelina jagodowa, frużelina z jagód, frużelina z borówkami, jagody w żelu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

1 Komentarz

Szejkoo 06/06/2021 - 13:17

Zawsze łączę później fruzeline z Śmietana i Mascarpone i mam fajny krem do przełożenia.

Odpowiedź