Ptasie Mleczko



Chyba każdy z Was miał okazję jeść ptasie mleczko. Te bardzo popularne delikatne pianki oblane czekoladą są bardzo smaczne i uwielbiane przez każdego. Stały się one inspiracją do przygotowania tego deseru w formie ciasta, które smakuje rewelacyjnie.

Domowe ptasie mleczko przygotowane w formie ciasta to świetny pomysł na smaczny deser. Jest ekspresowe w przygotowaniu, a jego smaku nie da się opisać słowami. Lekkie, delikatne, puszyste i bardzo smaczne. Nie wiem jakich słów jeszcze mogę użyć, by opisać jego smak.

Ciasto ptasie mleczko składa się z puszystej pianki na bazie białek, słodkiej polewy czekoladowej oraz delikatnego spodu na bazie herbatników. Ja zazwyczaj wybieram o smaku maślanym. Możecie także użyć kakaowych.

Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na ciasto ptasie mleczko. Pyszne i ekspresowe ciasto, idealna do popołudniowej kawy, a także na rodzinną uroczystość. Deser ten z pewnością zachwyci każdego gościa.

PRZEPIS NA CIASTO PTASIE MLECZKO




Składniki

  • 6 białek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 125 ml wrzątku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 kropelki aromatu śmietankowego
  • ok. 12 herbatników

Polewa

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek śmietanki kremówki
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 60 ml wrzątku


Wykonanie

  • Przygotować polewę. Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do momentu dokładnego rozpuszczenia.
  • Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło, wstawić na palnik ustawiony na małą moc i podgrzewać do momentu połączenia składników, cały czas mieszać. Następnie dodać cukier oraz kakao.
  • Zdjąć rondelek z palnika i dodać płynną żelatynę. Wymieszać do połączenia składników. Polewę odstawić do przestygnięcia.
  • Przygotować pianę. Dwie łyżki żelatyny rozpuścić we wrzątku. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  • Białka jajek ubić przy użyciu miksera. Rozpocząć od mniejszych obrotów miksera, stopniowo je zwiększając. Białka ubijać przez 3-4 minuty, następnie stopniowo dodawać cukier, aromat śmietankowy i sok z cytryny.
  • Pod koniec ubijania wlać płynną, ale przestygniętą żelatynę.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na blaszce ułożyć warstwę herbatników, a na nich rozprowadzić równomiernie masę.
  • Przestygniętą polewę czekoladową rozprowadzić delikatnie na masie. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

dwadzieścia + szesnaście =