kasza gryczana z szybkowaru

Jak ugotować kaszę gryczaną w szybkowarze oto temat dzisiejszego przepisu.

Jeśli posiadacie szybkowar bardzo polecam wam ugotowanie w nim kaszy gryczanej – wychodzi mięciutka, puszysta i sypka, zachowują swoje właściwości, witaminy nie uciekają do wody, w smaku jest bogata i aromatyczna (smak nie rozwadnia się jak przy gotowaniu w dużej ilości wody niczym makaron). Największym jednak atutem tego rodzaju gotowania jest czas – tutaj zajmie to 6 minut!

 

JAK UGOTOWAĆ KASZĘ GRYCZANĄ W SZYBKOWARZE

  1. Odmierzamy 2 szklanki kaszy i wrzucamy ją do miski, zalewamy wodą, mieszamy dokładnie, odcedzamy na sicie.
  2. Następnie przygotowaną kaszę wrzucamy do garnka szybkowaru.
  3. Potem odmierzając tą samą szklanką co kaszę, zalewamy ją 3 i 1/2 szklanki wody.
  4. Następnie dodajemy 1,5 łyżeczki soli i 3-4 łyżki oliwy.
  5. Potem zamykamy szybkowar, upewniamy się że zamknięty jest korek do upuszczania pary wodnej.
  6. Włączamy szybkowar i gotujemy 6 minut (od momentu jego nagrzania się i osiągnięcia trybu gotowanie pod ciśnieniem).
  7. Po tym czasie wyłączamy szybkowar, zostawiamy na kilka minut by ciśnienie się zmniejszyło a potem ostrożnie otwieramy korek z upuszczaniem pary. Gotowe.

 

kasza gryczana z szybkowaru