Ciastka maślane z kawałkami jabłek

 

Ciastka jabłkowe kładzione łyżką

Pyszne maślane ciastka z kawałkami jabłek, które nie wymagają miksera ani wałkowania. Najlepsze jeszcze ciepłe

Co potrzeba:

  • 500 g mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 4 jajka,
  • 4 średnie jabłka,
  • 120 g cukru,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 nieczubate łyżeczki proszku do pieczenia,

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy, zostawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w dość drobne kawałki. Do dużej miski dajemy jajka, cukier, ekstrakt waniliowy, roztrzepujemy do połączenia składników i delikatnego spienienia masy, dodajemy masło, mieszamy, dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo mąkę. Mieszamy łyżką drewnianą, aż masa będzie dobrze wymieszana. Będzie ona bardzo gęsta. Dodajemy jabłka, mieszamy, aż jabłka będą dobrze wmieszane w ciasto. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą dwóch łyżek, wykładamy kupki ciasta o średnicy ok. 5 cm, nieco je rozpłaszczamy.

Zachowujemy sporą odległość między kupkami, ponieważ ciasteczka będą rosły w trakcie pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C, pieczemy 20 minut do złotego koloru na funkcji góra dół.

Smacznego :))

masło, jabłka, ekstrakt waniliowy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1