Galaretkowiec z jogurtem i śmietanką

Galaretkowiec z jogurtem i śmietanką

Tęczowy galaretkowiec z różnokolorowymi galaretkami pokrojonymi w równą kostkę. Cząstki kolorowych galaretek zawieszone w warstwie śmietankowo – jogurtowej. Letni deser prezentujący się istnie bajecznie, nie jest ciężki jak inne pieczone ciasta z masą, dlatego świetnie sprawdza się schłodzony w upalne dni. Polecam użyć galaretki wiśniowej, truskawkowej i agrestowej – smacznie się komponują.

Galaretkowiec jogurtowo - śmietankowy z truskawkami

Galaretkowiec jogurtowo – śmietankowy z truskawkami

5.0 z 1 głos
Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

10

porcji
Przygotowanie

30

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

280

kcal

Torcik bez pieczenia. Lekki i tęczowy galaretkowiec z śmietanką i jogurtem. Kolorowe galaretki pokrojone w kostkę prezentują się bajecznie.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • BISZKOPT
  • 4 jajka ściółkowe

  • 110 g zwykłego cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 80 g mąki pszennej

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • GALARETKOWIEC
  • 3 opakowania różnokolorowych galaretek (3 x 75g)

  • 900 ml gorącej wody (300 ml na każde 1 opakowanie galaretki)

  • 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 %

  • 330 g zimnego gęstego jogurtu typy greckiego

  • 40 g cukru pudru

  • 4 łyżeczki żelatyny spożywczej uniwersalnej

  • PONADTO
  • świeże truskawki


Sposób przygotowania:

  • BISZKOPT
  • Biszkopt możesz upiec nawet dzień wcześniej. Same białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Wciąż miksując stopniowo dodawaj do puszystych białek cukier i cukier z wanilią. Miksuj aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą.
  • Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera tylko do połączenia.
  • Masę biszkopta przelej do blaszki o wymiarach 25 x 30 centymetrów wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni na 25 minut. Upieczony biszkopt odstaw najlepiej na kilka godzin do całkowitego ostudzenia i odparowania wody.
  • Wystudzony biszkopt obróć spodem do góry. Spód biszkoptu będzie miększy i łatwiej będzie chłonął poncz. Nasącz go mieszaniną soku z połowy cytryny, 50 ml wody i 2 łyżeczek zwykłego cukru. Nasączony ponczem biszkopt nie będzie taki suchy.
  • WARSTWA GALARETKOWA
  • Każdą galaretkę rozpuść w miseczkach z 300 ml świeżo zagotowanej gorącej wody. Przestudź i przelej do prostokątnych, plastikowych pojemniczków do przechowywania żywności. Wstaw do lodówki, aż całkowicie stężeją – muszą być sztywne.
  • Kiedy galaretki całkowicie zastygną, pokrój je w równą 1 centymetrową kostkę. Ponownie schowaj na chwilę do lodówki, lepiej by czekała w chłodzie na dalszy etap przepisu. Zimna galaretka zachowa pożądany kształt i lepiej zawiesi się w śmietankowo – jogurtowej masie.
  • Żelatynę zalej niewielką ilością chłodnej wody i pozostaw na kilka minut do napęcznienia. Kiedy żelatyna wchłonie całą wodę i stworzy zbitą żelkę, wstaw ją na kilkanaście sekund do mikrofali w celu upłynnienia.
  • Śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder i jogurt typu greckiego. Cały czas miksując cienką strużką wlewaj upłynnioną żelatynę.
  • Do masy śmietankowo – jogurtowej energicznie wrzuć kostki schłodzonej galaretki. Nie zwlekaj gdyż śmietanka z żelatyną momentalnie zastyga.Przelej całość na biszkoptowy spód. Na wierzch torcika galaretkowego wyłóż dekoracyjnie świeże truskawki. Wstaw do lodówki na 2 godziny do całkowitego stężenia.

Uwagi:

  • Zamiast pieczonego biszkoptu, dno blaszki możesz wyłożyć gotowymi okrągłymi biszkopcikami.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*