poniedziałek, 22 grudnia 2014

Babeczki piernikowe - renifery (bez glutenu, mleka i jaj)

Bezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne  dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie zrobić reniferki, co okazało się nie lada wyzwaniem. Bezglutenowe precelki Schaer są tak kruche, że wycięcie poroża stanowiło spory problem, ale w końcu udało się je "upiłować" za pomocą noża z ząbkami (ewentualne uszkodzenia rogów można w razie czego skleić na lukier).
Warto spróbować, bo z takimi reniferami święta będą jeszcze weselsze :)



Składniki:


batat (słodki ziemniak)400 g
jabłko1 duża szt
mąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 g
olej4 łyżki
soda1 łyżeczka
cukier puder2/3 szklanki
cukier waniliowy2 łyżeczki
cynamon 1/2 łyżeczki
kolendra, goździki, kardamonpo 1/4 łyzeczki
karob lub kakaożurawina suszona2 łyżeczki
1/4 szklanki


do dekoracji: lukier, migdały, bezglutenowe precelki Schaer, czerwone cukierki Skittles na noski


Przygotowanie:

Batata ugotować w całości, bez obierania go ze skórki. (około 30 minut)
Po ugotowaniu obrać i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z batatem. Dodać cukier, olej, przyprawy i mąkę wymieszaną z sodą (lub proszkiem do pieczenia). Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności batata i jabłka, dosypywać mąkę aż do uzyskania dość gęstej konsystencji (jak gęsta śmietana lub jogurt grecki ;). Jeśli wyjdzie zbyt gęste dodać trochę mleka sojowego lub wody gazowanej. Dodać żurawinę, wymieszać. Nakładać łyżką do papierowych foremek i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku aż do lekkiego przyrumienienia.

Świąteczne słodkości! Wigilia 2014 Słodki Prezent
Korzenne przysmaki
zBLOGowani.pl

Brak komentarzy: