Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Antipasti ? Grecja / Greece

Lahanosalata sałatka plus bułki ziołowe

Grecka salatka lahanosalata

Lahanosalata i pysznie pachnące Grecją bułki ziołowe

Grecka salatka lahanosalata

Lahanosalata, grecka sałatka, o której mało kto pewnie wie, bo przecież Grecja to nie tylko Sałatka Grecka Horiatiki, ale także wiele innych.

Sałatka z kapusty białej lub czerwonej, nie rzadko jest to też połączenie tych dwóch kapust z dodatkiem startej marchwi i cudownie lekkiego dresingu z oliwy z oliwek, cóż można więcej chcieć.

Salatka z kapusty

Lahanosalata w mojej wersji jest podstawowa, ale możesz dodać do niej kawałek kurczaka, jajka lub inne składni i już masz gotowy lekką przekąskę, kolację czy też obiad.

Ja swoją lahanosalata, zjadłem z fetą, prażonymi orzechami włoskimi, cudowną oliwą z oliwek o smaku pomarańczy z Domu Oliwnego i bułkami orkiszowymi z ziołami, które rosły na górach Sparty.

Greckie smaki

Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. 

  • ? – ❌
  • ⏰ – 20 minut ➕ 100 minut bułki
  • ?? – Grecja

Oczywiście potrzebujemy kilku składników, naprawdę kilku składników

  • Sałatka
  • Biała kapusta – kawałek
  • Czerwona kapusta – kawałek
  • Marchewka – odpowiednia ilość do kapusty
  • Oliwa z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego
  • Ocet winny czerwony – do smaku
  • Sól
  • Pieprz świeżo zmielony
  • Bułki ziołowe
  • Mąka orkiszowa – 4 szklanki
  • Szklanka mleka
  • Masło – 30 g
  • Szklanka wody
  • Cukier – 1 łyżka
  • Sól – 1 łyżka
  • Suszone drożdże – 4 łyżeczki
  • Dowolne zioła suszone – u mnie tymianek i bazylia, które oczywiście znajdziesz w Domu Oliwnym
  • Sól grubo ziarnista – na posypkę
  • Feta jako dodatek z prażonymi orzechami włoskimi i oliwą z oliwek, wiesz już skąd.

Jeśli mamy już składniki, Lahanosalata, zaczniemy od zrobienia bułek

  • Bułki ziołowe.
  • Po pierwsze mleko wlej do rondelka, dodaj masło i cukier. Grzej, aż składniki się rozpuszczą i połącza, zdejmij z ognia.
  • Po drugie dodaj wodę do rondelka, wymieszaj i wsyp drożdże, wymieszaj, odstaw na jakieś 10 minut.
  • W międzyczasie mąkę wymieszaj z solą i ziołami.
  • Po trzecie wlej zawartość rondelka do miski, wymieszaj całość.

Ciasto będzie dość lepkie

  • Przykryj miskę ściereczką i odstaw na jakieś 60 minut.
  • Po czwarte powierzchnię roboczą podsyp mąką i wyłóż ciasto. Posyp rękę mąką i chwilę wyrabiaj ciasto.
  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Po piąte odrywaj kawałki ciasta i formuj niezgrabne, rustykalne bułki, układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na koniec na każdą bułkę nałóż kilka ziaren soli gruboziarnistej.
  • I już na sam koniec, wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnik na jakieś 20-25 minut, aż bułki pięknie się zarumienią.

Lahanosalata sałatka

  • Tutaj sprawa jest bardzo prosta, po pierwsze warzywa musisz pokroić na cienkie paski.
  • Po drugie włóż je do miski, dodaj oliwę z oliwek , dopraw solą i pieprzem, octem winnym i bardzo dobrze wymieszaj.

Sałatki Świata to cel mojej kolejnej podróży kulinarnej, na którą Cię oczywiście zapraszam.

Lahanosalata bulki feta

W związku z tym odwiedzimy przeróżne kraje, kontynenty i kultury.

Lahanosalata

Będą sałatki proste i bardzo proste, egzotyczne i bardzo podobne do tych zjadanych w naszych domach.

Bulki ziolowe

Chociaż zrobiłem już dziesiątki przeróżnych sałatek, które znajdziesz tutaj, a na grupie kulinarnej na Facebook, którą założyłem:

„Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem”

znajdziesz ich z pewnością jeszcze więcej, ja ciągle szukam nowych.

Dom Oliwny - LoLive
Dom Oliwny – LoLive

Na koniec, zapraszam w kolejną podróż z Rafalcook.

Jedzenie na talerzu to żywy obraz. Jeśli jednak szukasz prawdziwego artysty, który stworzy dla Ciebie dzieło, które będzie na dziesiątki lat w postaci na przykład Twojego logo lub gdy szukasz niepowtarzalnego wzoru tatuażu czy też chcesz by Twoja ściana w domu „żyła”.

A przede wszystkim jeśli chcesz mieć obraz jedyny i wyjątkowy, zapraszam do odwiedzenia strony Artysty Radosława Ososiński vel. czkart.

Radek, dziękuję za fantastyczne logo.

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

2 komentarze

  1. Witam , czy 4 łyżeczki drożdży suchych to nie za dużo na 400 gram mąki? Czy może błąd się wkradł ? ? zazwyczaj daje się mniej i pięknie rosną . Czy to make orkiszowa z pełnego przemiału czy oczyszczona biała orkiszowa ?

    1. Witam, daje 4 łyżeczki i jest ok, można spróbować dać mniej, robiłem i z białej i ciemnej mąki ?

Skomentuj

[instagram-feed]