Sernik z Kolcami



Sernik to jedno z najczęściej pojawiających się ciast w naszym domu. Wszyscy bardzo go uwielbiamy, dlatego z chęcią go piekę. Za każdym razem piekąc sernik, staram się w jakiś sposób go urozmaicić, aby zaskoczyć swoich domowników.

Tym razem postanowiłam przygotować sernik z dodatkiem polewy czekoladowej, która swoim wyglądem przypomina kolce, stąd też nazwa sernika.

Sernik z kolcami, a dokładniej z polewą czekoladową bardzo posmakował moim domownikom i gościom, dlatego tym bardziej polecam Wam ten przepis. Sernik jest delikatny, wilgotny i bardzo smaczny. Z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA DOMOWY SERNIK Z KOLCAMI



Składniki

*blacha 24×36

SPÓD

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypta proszku do pieczenia

MASA SEROWA

  • 1/2 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 1 kg twarogu tłustego
  • 5 jaj
  • 50 g mąki
  • 1 budyń waniliowy – sam proszek
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki cukru wanilinowego

POLEWA

  • 2 czekolady mleczne
  • 60 ml mleka

Wykonanie

  • Wszystkie składniki na spód wymieszać i ugnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki.
  • Ciasto wyjąc z lodówki i uformować na dnie blachy. Podpiec w piekarniku 15 minut w 170 stopniach.
  • Białka ubić mikserem na pianę i odstawić.
  • Twaróg tłusty i ten z wiaderka, żółtka jaj, cukier wanilinowy, cukier, mąkę wymieszać przy pomocy miksera.
  • Delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać wszystkie składniki na sernik.
  • Masę przelać do blachy z podpieczonym, ostudzonym spodem. Piec 60 minut w 180°, grzanie góra-dół. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika. Sernik pozostawić wewnątrz do ostygnięcia.
  • Polewa: czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na przestudzony sernik. Używając widelca zrobić „kolce”. Należy przyłożyć widelec pionowo do czekolady i energicznie podciągnąć do góry.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

osiemnaście − 15 =