Szukaj na tym blogu

niedziela, 18 kwietnia 2021

Zapiekane warzywa w sosie pomidorowym

Warzywa w mojej kuchni grają rolę pierwszorzędną. Staram się ich spożywać jak najwięcej. Coraz częściej goszczą na moim stole dania bez mięsa. Aby takie jedzenie nie było nudne trzeba je urozmaicać ziołami, zieleniną i przełamywać słodkość warzyw, np. poprzez dodanie ogórka kiszonego czy przecieru pomidorowego. I tak powstały warzywa zapiekane. Danie bardzo dobre, lekkostrawne i wyraziste. Polecam 😊 




Składniki:
-1 l gęstego przecieru pomidorowego lub zmiksowane pomidory z
puszki 
-2 cukinie (ok. 25 cm )
-2 duże marchewki
-2-3 ogórki kiszone 
-1 szklanka ugotowanego ryżu
-1 duża kulka sera mozzarella  
-2 duże  ząbki czosnku
-1 łyżka ziół prowansalskich
-1 łyżka pieprzu ziołowego
-świeże gałązki tymianku
-4 świeże lub suszone listki laurowe 
-sól do smaku
-olej rzepakowy 
-zielenina do posypania, np. natka pietruszki



Do przecieru pomidorowego dodać zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól i posiekany drobno czosnek, wymieszać.



Marchewki obgotować w całości 10 minut, odcedzić i wystudzić.
Po czym obrać i pokroić w plasterki o grubości ok.1 cm.



Cukinię umyć, nie obierać i pokroić jak marchewkę.



Tak samo postąpić z ogórkami kiszonymi.
Na patelni rozgrzać dobrze olej i krótko obsmażyć cukinię z dwóch stron.



Na dno żaroodpornej formy ( u mnie o wym. 30  x20 ) wylać połowę przecieru, na niego wyłożyć plastry cukinii.




Na cukinię wyłożyć marchewkę, następnie ryż, wyłożyć dwie - trzy gałązki świeżego tymianku lub posypać suszonym. Można skropić delikatnie przyprawą maggi. Ułożyć ogórki kiszone. 



Zalać pozostałym przecierem pomidorowym i ułożyć pokrojoną w plastry kulkę mozzarelli. Ułożyć liście laurowe. 



Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° (góra-dół  termoobieg)
na 25-30 minut. 



Danie podawać obficie posypane zieleniną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz