niedziela, 18 kwietnia 2021

Francuska bagietka z tradycją

Bagietki pewnie uwielbia każdy, mowa oczywiście o tych francuskich z tradycjami.
Jednak w domu można taką bagietkę upiec samemu, trochę zabawy, trochę zagniatania i bagietka z chrupiącą skórką i na Waszym stole się pojawi.
Wiem, wiem to nie będzie taka sama ale równie pyszna i z równie chrupiącą skórką.
Upieczcie koniecznie.
Francuska bagietka.


Składniki: 3 duże bagietki
  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 350 ml letniej wody 
  • 7 g drożdży instant lub 14 g świeżych
  • 10 g soli

Przygotowanie bagietek:

  • Mąkę wymieszałam z drożdżami instant.
  • Ze świeżych należy zrobić rozczyn. 
  • Dodałam wodę i wyrabiałam mieszadłem hakowym robota przez 7 minut.
  • Teraz dodałam sól i ponownie wyrabiałam 7 minut.
  • Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około 90 minut.


  •  Wyrośnięte ciasto podzieliłam na trzy części.


  • Każdy kawałek rozciągnęłam w prostokąt. 


  • Boki ciasta nałożyłam jeden na drugi. 


  •  Zlepiłam brzegi ciasta.


  • Zlepiłam końce ciasta. 


  • Rolowałam każdy kawałek na długość blaszki.
  • Ułożyłam bagietki jedna obok drugiej, przedzielając je papierem do pieczenia wysypanym mąką.
  • Układałam je dość luźno.
  • Pozostawiłam przykryte do wyrośnięcia na 30 minut. 


  • Wyrośnięte bagietki nacięłam żyletką. 
  • Piekłam bagietki w piekarniku nagrzanym do 250 C z opcją grzania góra/dół przez 25 - 30 minut.
  • Wcześniej do nagrzanego piekarnika włożyłam naczynie z wodą.


  • Studziłam bagietki na kratce. 

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Dworek w którym narodził się Fryderyk Chopin w Żelazowej Woli

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger