Ciasto Orzeszek Wiewióra bez pieczenia – prosty przepis na pyszny deser

Ciasto Orzeszek Wiewióra bez pieczenia – prosty przepis na pyszny deser
Ciasto Orzeszek Wiewióra bez pieczenia – prosty przepis na pyszny deser

Ciasto Orzeszek Wiewióra bez pieczenia to bardzo pyszny i słodki deser z orzechową nutą. Ciasto składa się z masy budyniowej, kremu typu Nutella, orzeszków ziemnych w karmelu i krakersów. Wyobrażacie sobie taką pyszną kompozycję? Nie jest skomplikowane i szybko się je robi, ale jak to z ciastami bez pieczenia bywa, trzeba się uzbroić w cierpliwość, gdyż kilka godzin musi odstać w lodówce, aby zesztywniało i się ładnie prezentowało. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby je zajadać od razu po przygotowaniu, jeśli tylko macie taką ochotę.

 

Składniki na ciasto Orzeszek Wiewióra bez pieczenia:

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 60 g mąki pszennej (pół szklanki)
  • 60 g mąki ziemniaczanej (pół szklanki)
  • 3 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego typu Nutella

 

Orzechy w karmelu:

  • 100 g orzeszków ziemnych bez łupin, niesolonych
  • 180 g cukru
  • łyżka wody
  • łyżeczka masła

 

Dodatkowo:

  • około 100 g kremu orzechowo-czekoladowego typu Nutella (pół słoika)
  • około 150 g krakersów (niecała paczka)

 

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania masy budyniowej. Około 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mleka mieszamy (najlepiej trzepaczką) z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste. Do masła dodajemy 3 łyżki nutelli, następnie dokładamy po kilka łyżek zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy.

Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja ma wymiary 24×24 cm) układamy krakersy i wylewamy na nie masę budyniową. Wyrównujemy i układamy kolejną warstwę krakersów. Wierzch smarujemy nutellą.

Przygotowujemy orzechy w karmelu. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy cukier z wodą. Mieszamy od czasu do czasu, uważając, aby cukier się nie spalił. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy masło. Następnie wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy, aby każdy orzech był pokryty karmelem. Orzechy rozkładamy na folii aluminiowej tak, aby nie były ze sobą zlepione i czekamy, aż ostygną. Zimne orzechy przekładamy na wierzch ciasta. Deser wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa budyniowa zesztywniała.

Ciasto Orzeszek Wiewióra bez pieczenia – prosty przepis na pyszny deser
Ciasto Orzeszek Wiewióra bez pieczenia – prosty przepis na pyszny deser

 

Zobacz inne przepisy na ciasta z masą budyniową:

Fit ciasto z bananami i masą budyniową

Szarlotka bez pieczenia z masą budyniową

Biszkopt z masą budyniową

Ciasto z masą budyniową i musem truskawkowym bez mąki – dietetyczne ciasto (192 kcal)

Ciasto budyniowe na krakersach

Print Friendly, PDF & Email