Blog posts

Kieszonki schabowe z serem

Kieszonki schabowe z serem

drugie danie, Obiady, Wieprzowina, Wigilia i Święta

Kieszonki schabowe z serem, to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne i chrupiące kieszonki ze schabu panierowane w bułce tartej i smażone na domowym smalcu. Jeśli szukasz więc inspiracji na obiad z wykorzystaniem schabu, to świetnie trafiłaś! U nas znajdziesz dokładny przepis krok po kroku oraz odpowiedź na to: Jak zrobić kieszonki ze schabu? Jak zrobić kieszonkę w schabie? Zapraszamy na przepis:)

Kieszonki schabowe z serem


Kieszonki schabowe z serem

Składniki: 

  • schab: 6 plastrów
  • ser żółty: 6 plasterków
  • sól i pieprz do smaku
  • ketchup
  • jajko: 2 szt.
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • smalec do smażeniaKieszonki schabowe z serem

 Jak zrobić kieszonki schabowe? 

Przepis 

Plastry schabu przecinamy na pół, nie docinając do końca. Tak, aby powstał jeden cienki płat.

Każdy rozbijamy jak na tradycyjn

kotlet


e schabowe. Każdy plaster posypujemy ulubionymi ziołami oraz pieprzem. Od środka smarujemy kotlety ketchupem lub innym sosem do mięs.

Plasterki sera składamy na 4 części, tak, aby powstał słupek. Jeśli masz ser w kawałku, po prostu pokrój go na odpowiednie kawałki. Ser ułóż na plastrach schabu w sposób, jaki widać na zdjęciu.

Złóż kotlet na pół i dobrze dociśnij brzegi. Możesz się wspomóc wykałaczkami. Tak przygotowane kieszonki wstaw do lodówki na ok. 30

obiad

 minut, aby się zależały.

Z kieszonek usuń wykałaczki. Każdą obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor.

Kieszonki podawaj tradycyjnie z ziemniakami z wody lub z piekarnika. Idealnie będą do nich pasować nasze frytki z piekarnika w 15 minut.

Życzymy smacznego!

Kieszonki schabowe

Kieszonki schabowe z serem to sprawdzony pomysł na pyszne danie dla gości. Najlepiej smakują podane na ciepło, ale tak samo dobrze sprawdzą się również jako kotlety do pracy na zimno. Do wypełnienia plastrów mięsa użyliśmy sera typu gouda. Ale równie dobrze sprawdzi się każdy dobrze topiący się ser. Możesz użyć np. cheddar lub mozzarella.

Kieszonki ze schabu

Przepis na kieszonki ze schabu możesz również wykorzystać jako idealne danie z grilla. Kieszonek wówczas nie panierujemy. Dobrze jest zostawić spięte wykałaczkami kotlety na całą noc w lodówce, aby porządnie się „zależały”. Dzięki temu ser podczas pieczenia nie będzie wypływać ze środka.

Kieszonki schabowe przepis 

Kieszonki ze schabu z serem, to jeden z wielu przepisów, jakie pojawiają się na tak przygotowaną wieprzowinę. Na naszych stołach często goszczą również kieszonki z pieczarkami, z warzywami, grzybami oraz serem feta. Jeśli szukasz innego pomysłu na schab niż klasyczny kotlet schabowy, to sprawdź nasz przepis na pyszne roladki schabowe z piekarnika. Odkryj również sposób, w jaki usmażyć idealny sznycel po wiedeńsku.

Życzymy smacznego!

Kieszonki schabowe z serem

Napisz komentarz