sobota, 17 kwietnia 2021

Makaron z orzechami włoskimi

Przepis na to danie pochodzi od dwóch sympatycznych panów i ich książki.
Mowa tutaj o Piotrze Bikoncie i Robercie Makłowiczu i ich książce "Nowoczesna Kuchnia Polska Makłowicza i Bikonta".
Danie jakie proste, takie pyszne, warto zrobić i skosztować wykwintnej acz prostej kuchni.
Polecam gorąco.
Makaron z orzechami.


Składniki:

  • 200 g makaronu Reginette - grube karbowane wstęgi
  • 80 g masła
  • 80 g świeżo startego parmezanu 
  • 4 żółtka
  • 12 włoskich orzechów
  • sól morska

Przygotowanie dania:

  • Drobno posiekałam orzechy.
  • Gotowałam makaron w dużej ilości osolonej wody a jak już "dochodził", zrobiłam sos.
  • Rozpuściłam masło na patelni, zdjęłam z ognia, dodałam żółtka, wymieszałam.
  • Na patelnię dodałam teraz orzechy, parmezan i kilka łyżek wody spod gotowania makaronu, podgrzałam aby masa zgęstniała, nie gotowałam.
  • Doprawiłam do smaku solą.
  • Makaron odcedziłam, wrzuciłam na patelnię, wymieszałam, przełożyłam na talerz i posypałam parmezanem.

Smacznego.
Przepis R.Makłowicz P. Bikont
"Podróże małe i duże"
Róże 

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger