piątek, 16 kwietnia 2021

Racuchy drożdżowe

 Pyszne puszyste racuszki drożdżowe jak u babci. Można je jeść o każdej porze dnia z ulubionymi dodatkami lub po prostu oprószone cukrem pudrem.

25g drożdży
                        250 ml ciepłego ale nie gorącego mleka
   łyżka cukru
250 g mąki pszennej tortowej(2 niepełne szklanki)
2 małe jajka 
szczypta soli

Drożdże zasypujemy cukrem i pozostawiamy aż się rozpuszczą.




Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do drożdży. Mieszamy wraz z łyżką mąki, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Do gotowego zaczynu przesiewamy mąkę dodajemy szczyptę soli i jajka.


Ciasto dokładnie wyrabiamy( najlepiej drewnianą łyżką) tak aby nie było grudek i ponownie odstawiamy przykrywając ręcznikiem kuchennym do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.




Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcje ciasta smażymy na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor.
                              Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz