Szybkie ciasto czekoladowe z suszonymi czereśniami

Przepis na to szybkie ciasto czekoladowe z suszonymi czereśniami powstał w potrzebie chwili, a dokładnie potrzebie słodkości do porannej kawy 😉 I wiecie co? Takie eksperymenty, które powstają jakby od niechcenia, naprawdę są najlepsze. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, puszyste i fantastycznie komponuje się z kwaskowymi czereśniami.

Szybkie Ciasto czekoladowe z suszonymi czereśniami

Szybkie ciasto czekoladowe z suszonymi czereśniami- uczta dla czekoladoholików

Jest jedna rzecz, której nigdy sobie nie odmawiam – to czekolada. Jest coś w cząstce intensywnej, kremowej czekolady, co sprawia, że świat nagle staje się znacznie lepszym miejscem. Innym słodkościom potrafię powiedzieć nie, ale czekolada w moim domu musi być zawsze!

W tym przepisie na szybkie ciasto czekoladowe mamy podwójną dawkę czekoladowego smaku – do masy dodajemy solidną porcję ciemnego kakao, a wierzch ciasta zdobi polewa z gorzkiej czekolady. Czekoladoholicy powinni czuć się usatysfakcjonowani 🙂

Szybkie Ciasto czekoladowe z suszonymi czereśniami

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Cała prawda o czekoladzie

Gdy tylko pojawia się plan zdrowego odżywiania wszystkie słodkości – łącznie z czekoladą – idą w odstawkę. Czy słusznie? Niekoniecznie.

Czekolada o wysokiej zawartości kakao (min. 70%) jest bogata w magnez, żelazo czy niacynę. Ziarna kakao są też bogate w teobrominę, która działa stymulująco na układ nerwowy (podobnie jak kofeina), i fenyloetyloaminę, powodującą poprawę nastroju i stymulującą pozytywną energię. Oprócz tego w czekoladzie znajdziemy też zwalczające wolne rodniki flawonoidy.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na proste ciasta znajdziesz w zakładce CIASTO

Warto pamiętać, że najlepsze rzeczy w czekoladzie biorą się z ziaren kakaowca. Im więc większa ich zawartość w czekoladzie, tym lepiej dla nas. Wiadomo, że czekolady mleczne czy nadziewane są pyszne, ale wydaje mi się, że warto je zostawić do zjedzenia raz na jakiś czas, a przy częstszej potrzebie słodkości, wybrać gorzką czekoladę. Oczywiście też nie należy zjadać jej w całości na raz, jak batona, ale dwie cząstki do kawy będą w sam raz 🙂

Szybkie Ciasto czekoladowe z suszonymi czereśniami

Szybkie ciasto czekoladowe z suszonymi czereśniami- najważniejsze składniki

Kakao. Do przygotowania ciasta potrzeba nam kilka łyżek dobrego, ciemnego kakao. Ono nadaje ciastu piękny, głęboki kolor i mocno czekoladowy smak.

Masło. Masło wyjmijcie 1-2 godziny wcześniej z lodówki. Powinno być miękkie (ale nie płynące), by pięknie połączyło się z cukrem i jajkami na jasną, puszystą masę.

Szybkie Ciasto czekoladowe z suszonymi czereśniami

Mąka. To bardzo cierpliwe ciasto, więc możecie do niego użyć praktycznie dowolną mąkę, typową dla wypieków – tortową, uniwersalną, szymanowską. Każda od typ 450 do 550 będzie dobra.

Suszone czereśnie. To jedno z moich ulubionych odkryć bakaliowych. Suszone czereśnie Helio Natura są pyszne, mięsiste i pełne smaku. To nie są kandyzowane, sztucznie słodzone owoce, o nie! Te czereśnie są naturalnie suszone i dlatego tak dobrze smakują 🙂 Jeśli jednak nie możecie ich znaleźć w sklepie (w moich przydomowych sklepach niestety jeszcze ich nie, widzę je tylko w większych marketach), spróbujcie dodać do ciasta suszoną żurawinę.

Szybkie Ciasto czekoladowe z suszonymi czereśniami

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na desery z czekoladą znajdziesz w zakładce CZEKOLADA

Szybkie Ciasto czekoladowe z suszonymi czereśniami

Szybkie ciasto czekoladowe z suszonymi czereśniami

To szybkie ciasto czekoladowe jest obłędnie pyszne, wilgotne, puszyste i bardzo proste w przygotowaniu.
5 na 3 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 45 min.
Porcje: 12 porcji

Sprzęt

  • Forma do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm

Składniki 

  • 60 g kakao
  • 120 g masła
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 150 g suszonych czereśni
  • 3 łyżki rumu lub gorącej wody

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
  • 80 g masła

Kroki

  • Suszone czereśnie namocz w 3-4 łyżkach rumu lub gorącej wody.
  • Kakao, proszek do pieczenia, sodę i mąkę wymieszaj w misce.
  • W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.*
  • Dodawaj do masy jajka, jedno po drugim, dobrze ubijając.
  • Zmniejsz obroty miksera na średnie/niskie i powoli dosypuj mieszankę suchych składników z drugiej miski. Gdy dodasz już ok. połowy, wlej mleko do ciasta, cały czas miksując.
  • Dodaj pozostałe suche składniki i odcedzone suszone czereśnie, wymieszaj.
  • Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 30 minut lub do suchego patyczka.
  • Studź na kratce.

Polewa

  • W kąpieli wodnej roztop czekoladę i masło. Dokładnie wymieszaj.
  • Rozprowadź polewę na ostudzonym cieście.

Wskazówki

*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasto czekoladowe, ciasto z czekoladą, ciasto z czereśniami, ciasto z owocami, czekolada, gorzka czekolada, na słodko, polewa czekoladowa, proste ciasto, suszone czereśnie, suszone owoce, szybkie ciasto

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl