Przepisów na różnego rodzaju placki warzywne jest sporo. Praktycznie z każdego warzywa można je zrobić. Ja już robiłam to danie z użyciem cukinii, dyni czy marchewki. Jednak najpopularniejsze są placki ziemniaczane i możemy się nimi zajadać przez cały rok. Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne placki z młodej kapusty, które w przeciwieństwie do tradycyjnych ziemniaczanych możemy przygotować tylko w okresie wiosennym i letnim, bo tylko wtedy jest dostępna młoda kapusta. Placki z młodej kapusty to pomysł na bezmięsny obiad i możemy je podać z ulubioną surówką lub sosem, np. czosnkowym. Takie placki są delikatne, puszyste i chociaż zrobione z kapusty to jest ona w nich mało wyczuwalna. Chcąc, aby placki był bardziej sycące to proponuję dodać do nich pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek wędzony. Moi domownicy byli nimi zachwyceni i stwierdzili, że placki z młodej kapusty smakują wybornie, a ja mogę dodać, że robi się je błyskawicznie! 🙂
Składniki na Placki z młodej kapusty:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 średniej wielkości ziemniak
- około 70 g żółtego sera
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 nieduża biała cebula
- 1 większe jajko
- 1/2 pęczka koperku
- około 1/2 łyżeczki soli
- pieprz, szczypta ostrej papryki w proszku
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie Placków z młodej kapusty:
- Z młodej kapusty usunąć wierzchnie liście, drobno poszatkować, przełożyć do miski i dodać 1/2 łyżeczki soli. Wymieszać dłonią i podusić, żeby kapusta zmiękła i puściła soki. Odstawić na 15 minut.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski z kapustą. Ziemniaka obrać, umyć, zetrzeć na tarce o średnich oczkach do miski z kapustą. Do miski zetrzeć żółty ser. Koperek umyć, drobno posiekać, przełożyć do miski z kapustą.
- Jajko wbić do miseczki, rozbełtać widelcem. Przelać do miski z pozostałymi składnikami. Do miski wsypać mąkę pszenną, doprawić pieprzem, szczyptą ostrej papryki i dokładnie wymieszać dłonią do połączenia składników. Gdyby masa była zbyt rzadka to można dodać więcej mąki pszennej.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i łyżką nakładać porcje masy formując nieduże placki. Kolejno placki z młodej kapusty smażyć na niedużym ogniu z każdej strony na złoty kolor przez około 3 minuty. Usmażone placki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubioną surówką lub sosem.
- Polecam wypróbować przepis na placki z cukinii i marchewki.
Według mnie jeden z lepszych przepisów w necie:)
Zapowiadają się ciekawie 🙂 Niedawno robiłam placki z kapusty kiszonej – muszę koniecznie spróbować jak smakują te przygotowane z kapusty młodej 🙂
Właśnie kończę je smażyć. Rewelacja! Na pewno będą u mnie często gościć 🙂
Pingback:Placki brokułowe - Danka Pichci
Pingback:Kotlety ziemniaczane z młodą kapustą - Danka Pichci