czwartek, 15 kwietnia 2021

MILLE-FEUILLES Z JABŁEK Z KOZIM SEREM

Tym razem proponuję Wam oryginalną słodko- słoną przystawkę z jabłek i koziego serka. „Mille-feuille” (w dosłownym tłumaczeniu „tysiąc liści”) odnosi się głównie do francuskiego deseru będącego odpowiednikiem polskiej napoelonki, skomponowanego z kilku warstw ciasta francuskiego przekładanych kremem waniliowym, ale dzisiaj „mille-feuille” znajduje również zastosowanie w odniesieniu do innych deserów oraz dań w wersji wytrawnej np. mille feuille z bakłażana i pomidorów.

Francja jest królestwem serów kozich, z których udziałem przygotowuje się tutaj wiele dań. W przeciwieństwie do krowiego nabiału, ser kozi jest łatwiej trawiony przez organizm. Posiada również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, a nawet przeciwgrzybiczne.





Przygotowanie: 15 min.

Pieczenie: 20 min.

Proporcje dla 4 osób:

● 4 czerwone jabłka (type Boskoop)

● 2-3 twarde serki kozie lub serki typu camembert

(ilość w zależności od wielkości serków)

● kilka gałązek szczypiorku lub natki pietruszki

● 50 g masła

● sól, pieprz

● papier do pieczenia

 

Préparation :

Jabłka umyj, osusz, wydrąż gniazda nasienne przy pomocy drylownicy lub noża.

Odetnij czubek i spód każdego z nich. Jabłka pokrój w krążki grubości około 5 mm.

Na dużej patelni rozpuść masło, podsmaż krążki jabłek z obu stron przez około 2 minuty.

Przyrumienione krążki jabłek wyłóż na ręcznik papierowy. Odstaw.

Serki kozie pokrój w cienkie krążki.

Wytnij cztery prostokąty z arkuszy papieru do pieczenia.

Na środku każdego prostokąta ułóż na przemian jeden krążek jabłka, jeden plasterek sera itd, na wierzchu ułóż krążek jabłka.

Posyp każdy mille-feuille drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Posól i popieprz.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

 Uformuj « cukierki », zakrywając wierzch jabłek, i zwiąż końce nićmi kuchennymi lub rafią, bądź zepnij wykałaczkami. Piecz przez około 10 minut. Podawaj na ciepło. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz