czwartek, 15 kwietnia 2021

Tort intensywnie cytrynowy z mascarpone i śmietaną

Tort urodzinowy. Poprzeczka wysoko.

Solenizantka wypieki cytrynowe stawia ponad innymi.
Stresująca zatem ta chwila, tuż po zdmuchnięciu świeczek :)
Nie byłam przekonana czy proporcje mas 
- cytrynowej i śmietanowej są odpowiednie.
Zapewnić dziś już mogę, że owszem. 
Smak, proporcje, intensywność są idealnie wyważone.
Ilość masy cytrynowej wystarcza, by całość była odpowiednio cytrusowa. 
Masa śmietanowa obficie wtłoczona w torcik, 
jest uzupełnieniem i tłem dla wyrazistej wkładki cytrusowej.
Tort jest słodki i kwaskowaty zarazem, lekki i sycący. 
Są okazje, które proszą się o uświetnienie 
klasycznymi, sprawdzonymi smakami.
Skorzystajcie z mojej propozycji, gdy jedna z takich okazji,
wpisana już w Wasz kalendarz.
Za składanie torcika zabierzcie się dzień przed, 
noc powinien spędzić w lodówce.

Składniki:
na tortownicę o średnicy 22 cm
 
ciasto jogurtowe:
mieszanka do wypieku ciasta firmy Delecta
"Jogurtowe z naturalnym jogurtem - duża blacha"
+ składniki dodatkowe wskazane w mieszance:
mleko lub jogurt, olej lub masło, jaja.

masa cytrynowa:
2 żółtka z jajek rozmiar L
120 gram cukru
5 gram mąki kukurydzianej ( 1 łyżka )
100 gram soku cytrynowego ( z dwóch cytryn )
100 gram masła

masa śmietanowa:
150 gram serka mascarpone
200 gram śmietanki kremówki 30 %
30 gram cukru
1/2 opakowania śmietan - fixu
1/2 szklanki wody z sokiem z cytryny do ponczowania

Wykonanie:

Tortownicę natłuszczamy olejem lub masłem, oprószamy mąką.
Z połowy opakowania mieszanki do wypieków, pieczemy biszkopt 
zgodnie z zamieszczonym na opakowaniu przepisem.
Ja zamieniam wskazane w przepisie masło na olej rzepakowy, 
mleko na jogurt.
Po upieczeniu studzimy i przekrajamy na dwa równe blaty. 
Z wierzchu ciasta ścinamy wyrośniętą górkę, by tort był płaski i równy.
Przygotowujemy poncz z wody i soku cytrynowego.

Zabieramy się za masę cytrynową
 - 
typowy lemon curd, gotowany na żółtkach.
Do rondla z grubym dnem wbijamy dwa żółtka, wsypujemy cukier, 
mąkę kukurydzianą, sok cytrynowy 
i mieszając podgrzewamy do zgęstnienia i zagotowania.
Dodajemy zimne masło, mieszamy by się rozpuściło 
i połączyło z  masą w gęsty jak budyń krem.
Jeszcze ciepłą masę cytrynową przecieramy przez sitko, 
by była gładka i aksamitna.
Studzimy chwilkę i wkładamy do lodówki, 
by stężała ( można przyspieszyć ten proces w zamrażarce ).

Masa śmietanowa - 
do miski wkładamy mascarpone, 
wlewamy śmietankę i zaczynamy ubijać.
Pod koniec miksowania wsypujemy cukier i opakowanie śmietan - fixu.
Miksujemy jeszcze chwilkę, do powstania bardzo gestego, sztywnego kremu.

Składanie tortu:

Będziecie potrzebowali dwóch rękawów cukierniczych, lub dwóch woreczków.
Dolny blat ciasta jogurtowego wkładamy do tortownicy 
i ponczujemy wodą z sokiem. 
Masę śmietanową przekładamy do jednego z rękawów 
( jeśli takowego nie posiadacie, 
użyjcie woreczka foliowego, z odciętym dolnym rogiem ).
Wokół brzegów ciasta wyciskamy obręcz, szeroką na około 2 cm.
Środek obręczy wypełniamy stężałą w lodówce masą cytrynową 
- wykorzystujemy około 2/3 masy.
Przykrywamy drugim biszkoptem, również go ponczujemy.
Pozostałą masę śmietanową znów wkładamy do rękawa lub woreczka 
i na wierzchu biszkopta wyciskamy paski 
o szerokości około 1 cm, w odstępach również około 1 cm.
To samo robimy z pozostałą masą cytrynową - 
wkładamy ją do rękawa cukierniczego 
i wypełniamy nią przerwy pomiędzy pasmami śmietanowymi. 
Staramy się, by ręka nam nie drżała 
i krawędzie wyciskanych mas nie były zygzakowate :).
Na koniec, masą śmietanową wokół ciasta wyciskamy równiutki brzeg.
Ja przed samym podaniem, posypałam go pokruszonymi drobno bezikami 
i kulkami śmietankowymi ( takimi zwykłymi białymi drażami ).
Użyjcie oczywiście wybranych przez siebie ozdabiaczy.
Gotowy tort wkładamy na noc do lodówki, 
by nabrał właściwej konsystencji, wilgotności.
Jest idealny na ugoszczenie około 10 - ciu osób.
Krojony oszczędnie, pozwoli na wygospodarowanie 11- tego kawałka,
- na dokładkę, dla wielbiciela klimatów cytro.
Powodzenia!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz