Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 15 kwietnia 2021

Waniliowe muffinki z mini piegami i kremem z mleka skondensowanego

 

Puszyste i mięciutkie babeczki z kolorowym środkiem  otulone kremem z mleka skondensowanego, uwielbiane przez najmłodszych co nie znaczy, że dorośli się nie skuszą. Bardzo łatwe do przygotowania. Podany przepis jest na 12 sztuk, ale znikają tak szybko, że z powodzeniem można robić z podwójnej porcji. Doskonałe na słodki wiosenny poczęstunek. Bardzo ładnie się prezentują na paterze. Bardzo polecam .

Papierowe papilotki ze zdjęcia kupicie w niezawodnym internetowym  sklepie Dr.Oetker,  jest tam wszystko co potrzebne do wypieków J



 




Składniki na 12 sztuk:

Ciasto:

16 dag miękkiego masła

18 dag mąki pszennej tortowej

12 dag cukru

3 duże jajka

1 łyżeczka pasty waniliowej Dr.Oetker

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki mleka 3,2 %

35 g kolorowej posypki „mini piegi” decorada

 

Krem:

20 dag masła

10 dag mleka skondensowanego słodzonego

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę pokojową, więc mleko i masło należy wyjąć dużo wcześniej przed pieczeniem muffinek.

Piekarnik nagrzać do 170*c na grzaniu góra-dół. 

Miękkie masło połączyć z cukrem utrzeć mikserem na jasną puszystą masę, miksując wbijać stopniowo po jednym jajku, każde kolejne, gdy poprzednie się połączy z masą. Dodać pastę z wanilii oraz wsypać przesianą mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia, całość krótko zmiksować, na sam koniec wlać mleko i ponownie zmiksować. 

Wsypać kolorową posypkę-mini piegi i wymieszać delikatnie szpatułką. Porcje ciasta nakładać łyżką do trochę większej połowy objętości foremek na muffinki. Piec babeczki około 25 minut aż się ładnie zrumienią. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Krem:

Składniki na krem również powinny mieć jednakową temperaturę pokojową.

Miękkie masło utrzeć w wysokiej szklanej miseczce na jasną puszystą  masę, miksując dolewać stopniowo w trzech turach mleko skondensowane i całość miksować około 5 minut aby krem dobrze napowietrzyć. Gotowy krem przełożyć do szprycy cukierniczej z tylką w kształcie gwiazdki, użyłam M1 Wiltona i wycisnąć na wierzch zimnych muffinek.  Udekorować kolorowymi mini piegami .





Słodkich wypieków!

 

 

 

 

 

2 komentarze:

  1. Wow! Wszystko idealne, od przepiu przez zdjęcie, normalnie czysta profeska! Te żółte pałeczki widoczne w tle bardzo mi się podobają. Sztuczne są?
    I bardzo zaintrygował mnie ten krem na mleczku skondensowanym...jeszcze o takim nie slyszalam. Zresztą kremy na maśle coś mnie nie lubią, często mi się waży....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję !
      Jeśli chodzi o te żółte pałeczki to pochodzą z pobliskiej kwiaciarni.

      Kremy maślane lubią się ważyć niestety dlatego składniki zawsze muszą mieć jednakową temperaturę. To gwarancja sukcesu :)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj