wtorek, 13 kwietnia 2021

Ciasto cytrynowe - torta al limone

Przepis na ciasto pochodzi z książki Aleksandry Seghi "Słodkie pieczone kasztany".
Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i bardzo pyszne.
Idealne do kawy czy herbaty.
Jak mówi autorka najważniejsze jest aby do ciasta dodać sok ze świeżo wyciśniętych cytryn.
Włoskie ciasto cytrynowe.


Składniki: foremka 12 x 25 cm

  • 200 g mąki pszennej T 650
  • 250 g cukru - dałam 150 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • 5 jaj
  • świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
  • szczypta soli 


Przygotowanie ciasta:

  • Otarłam skórkę z 1 wyparzonej cytryny, wycisnęłam sok z obu cytryn.
  • Oddzieliłam żółtka od białek.
  • Żółtka zmiksowałam na puszystą masę z cukrem.
  • Masło rozpuściłam i przestudziłam.
  • Do ubitych żółtek dodałam wyciśnięty sok z cytryny, skórkę z cytryny, sól, wymieszałam.
  • Dodałam mąkę i rozpuszczone masło, ponownie wymieszałam - wystarczy szpatułka.
  • Pianę z białek ubiłam na sztywno i delikatnie wmieszałam w ciasto.
  • Formę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą, przełożyłam do niej ciasto.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 50 minut lub do suchego patyczka.
  • Zajadać można ciepłe i zimne - co kto lubi.

Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże" 
Majowe łąki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger