Kotlety siekane z dorszem

Kotlety z siekanego dorsza w cieście majonezowym, z dodatkiem czosnku, cebuli oraz koperku. Są pyszne i delikatne w smaku. To bardzo fajny pomysł na wykorzystanie ryby i przygotowanie z jednego kawałka dorsza obiadu dla całej rodziny. 
Dodatkowym plusem jest prostota i szybkość wykonania - 20 minut i kotleciki gotowe! Pysznie smakują w towarzystwie sosu koperkowego oraz pieczonych ziemniaczków.

Polecam też kotlety siekane z kurczakiem w różnych wersjach:

Kotlety siekane z dorsza

Składniki:
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek koperku
  • ok. 300-350 g fileta z dorsza (bez skóry)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Filet z dorsza myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w drobną kostkę.
Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z musztardą oraz majonezem. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek.
Następnie dodajemy cebulę, czosnek, koperek oraz kawałki dorsza. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy łyżką.
Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po około 2 łyżki ciasta, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.



Kotlety z siekanego dorsza

Kotlety siekane z rybą

Kotlety siekane

Siekane kotlety z dorszem

Siekane kotlety z dorsza


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny