Udka Zapiekane



Zapiekane udka z kurczaka to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych pomysłów na obiad. Zazwyczaj zapiekam całe udka z kurczaka, czyli tak zwane ćwiartki. Możecie w tak przyrządzonej marynacie również przygotować pałki z kurczaka czy podudzia.

Przepis ten idealnie sprawdzi się dla osób, które lubią soczyste, delikatne i mięciutkie mięso z kurczaka w marynacie, która nadaje mu wyrazistego smaku. Tak przygotowane udka z kurczaka to świetny pomysł na niedzielny czy też świąteczny obiad. W naszym domu danie to gości bardzo często, ponieważ wszyscy uwielbiamy soczystego kurczaka, a ja bardzo lubię go przygotowywać, wiedząc, że wszystkim smakuje.

Udka zapiekane w piekarniku są nie tylko smaczne, ale także bardzo szybkie w przygotowaniu. Jeśli zamarynujemy je dzień wcześniej, kolejnego dnia należy je tylko wstawić do piekarnika i czekać aż się upieką.

Udka zapiekane to danie, które sprawdzi się w każdym domu i na każdą okazję. Jeśli więc szukacie pomysłu na obiad, który zachwyci wszystkich domowników i gości, danie to będzie idealnym wyborem. Dzięki pysznej marynacie udka smakują naprawdę wyśmienicie, sprawdźcie sami!

PRZEPIS NA UDKA Z PIEKARNIKA



Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta pieprzu

Wykonanie

  • Udka z kurczaka umyć i obrać ze skóry i oczyścić (jeśli lubicie ze skórką, można ją zostawić). Osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso delikatnie ponacinać z wierzchu, wówczas marynata wsiąknie w jego głąb.
  • Przygotować marynatę: oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sos sojowy i przyprawy wymieszać. Gotową marynatą natrzeć mięso.
  • Zamarynowane mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym. Całość wstawić do lodówki na minimum godzinę. Najlepiej jednak przygotować mięso dzień wcześniej.
  • Mięso wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkową półkę. Piec pod przykryciem przez ok. 60 minut.
  • Gotowe mięso można podawać z ziemniakami, ryżem czy kasza oraz dodatkiem ulubionej surówki. Ja polecam Wam surówkę z białej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj: SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

16 + jedenaście =