Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Tortellini w sosie pomidorowym

tortellini w sosie pomidorowym
Tortellini w sosie pomidorowym.


 Tortellini w sosie pomidorowym - świeży smak, proste składniki.

     Tortellini w sosie pomidorowym to wyjątkowo szybkie i pyszne danie, które przygotujesz w mniej niż 30 minut. Nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne jest nie drogie i łatwo dostępne. Można korzystać z sezonowych składników - latem użyć świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki w zimie. Przygotowanie tortellini w sosie pomidorowym jest proste, a wszystko dzieje się w jednym garnku. Oto kilka szybkich wskazówek, jak to zrobić (dokładny przepis znajduje się poniżej):

  • Ugotuj tortellini al'dente, odcedź i trzymaj pod przykryciem.
  • Podsmaż cebulę i czosnek, dodaj pozostałe składniki sosu pomidorowego i doprowadź do wrzenia - gotuj aż sos zgęstnieje, a następnie dodaj tortellini i wymieszaj.
  • Gotowe danie posyp startym parmezanem, sezamem albo posiekaną pietruszką, udekoruj świeżą bazylią i podawaj :)

Inne pyszne dodatki do tortellini w sosie pomidorowym.


Oto kilka świetnych dodatków do tortellini w sosie pomidorowym, które sprawią, że to pyszne danie będzie jeszcze lepsze:
  • MIĘSO: hiszpańska kiełbasa, salami, rozdrobniony kurczak, klopsiki, krewetki
  • WARZYWA: pieczony bakłażan albo cukinia, szpinak, jarmuż, marynowane karczochy,pieczarki
  • SER: ricotta, parmezan, mozzarella, grana padano


Tortellini w sosie pomidorowym - składniki:

  • około 200g ulubionego tortellini
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3-4 ząbki czosnku posiekane lub starte na tarce
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki roztartego w dłoniach suszonego tymianku
  • około 3/4 szklanki bulionu lub wody
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • oliwa z oliwek
dodatkowo:
  • tarty parmezan, grana padano, ricotta lub inny ulubiony
  • świeża bazylia, natka pietruszki
  • sezam

Przepis na tortellini w sosie pomidorowym:


Krok 1.
  • Tortellini ugotować al'dente, odcedzić i trzymać pod przykryciem
Krok 2.
  • Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać zioła, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wodę lub bulion i przyprawy - gotować na wolnym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje.
  • Do sosu pomidorowego włożyć ugotowane wcześniej tortellini, wymieszać, chwile razem gotować. Gotową potrawę doprawić do smaku, przed podaniem posypać ulubionym serem i świeżymi ziołami.
Miłego gotowania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger