Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami… To już ostatni dzwonek by upiec pierniczki. Pyszne i pachnące, które będą dekorowały Świąteczny stół. Po upieczeniu są miękkie, później troszkę twardnieją. Warto więc zrobić je wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby znowu były miękkie 🙂
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 g masła
- 1/3 szklanki miodu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Masło roztopić i ostudzić. Pozostałe składniki przełożyć do miski, dodać roztopione masło i wyrobić elastyczne ciasto (ma być lekko klejące). Następnie rozwałkować na nie mniej niż 4 mm (podsypując jak najmniejszą ilością mąki) i wykrawać pierniczki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10 minut.
Do ozdobienia:
Pierniczki dekorować roztopioną czekoladą lub lukrem (cukier puder utarty z odrobiną wody lub soku z cytryny) i posypać np. cukrowymi koralikami, płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego 🙂