Pierniczki


Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami… To już ostatni dzwonek by upiec pierniczki. Pyszne i pachnące, które będą dekorowały Świąteczny stół. Po upieczeniu są miękkie, później troszkę twardnieją. Warto więc zrobić je wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby znowu były miękkie 🙂

Pierniczki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Masło roztopić i ostudzić. Pozostałe składniki przełożyć do miski, dodać roztopione masło i wyrobić elastyczne ciasto (ma być lekko klejące). Następnie rozwałkować na nie mniej niż 4 mm (podsypując jak najmniejszą ilością mąki) i wykrawać pierniczki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10 minut.

Do ozdobienia:

Pierniczki dekorować roztopioną czekoladą lub lukrem (cukier puder utarty z odrobiną wody lub soku z cytryny) i posypać np. cukrowymi koralikami, płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego 🙂

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *