Pieczone ziemniaki z farszem z wędzonej ryby


Pojawił się ostatnio w moim mieście sklep z pysznymi rybami. Przywiezione z prosto z nad morza, świeże i wędzone. Kupiliśmy wędzoną doradę i pstrąga. Dorada zniknęła błyskawicznie, a pstrąga postanowiłam wykorzystać trochę inaczej - zrobić z niego farsz do pieczonych ziemniaków.
 Bardzo dobrze sprawdzi się każda inna wędzona ryba. Ziemniaki można upiec tak jak podałam w przepisie, lub nieco proces przyspieszyć, podgotowując je bez obierania przez 10 minut od zagotowania wody -  mają być na wpół twarde. Dalej postępować jak w przepisie (Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 40 min). 
Ziemniaki z rybnym farszem podane z sałatą są świetnym daniem obiadowym. Bardzo polecam!

inspiracja - przepiz z Olive magazine


Pieczone ziemniaki z farszem z wędzonej ryby - przepis

Składniki ( dla 2 osób)

  • 2 duże ziemniaki do pieczenia
  • 200 - 300 g wędzonej ryby w małych kawałkach ( już pozbawionej skóry i  ości)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ok 50 g cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
  • 100 g cheddara -  starty na tarce
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon - lub do smaku
  • sól, pieprz
dodatkowo
  • szczypiorek lub inne zielone zioła do posypania

przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. 

Ziemniaki umyć, osuszyć. Ponakłuwać widelcem. Każdy ziemniak zawinąć w folię aluminiową. Wstawić na blaszce do nagrzanego piekarnika. Piec przez 50 - 90 minut, tak długo aż będą miękkie . Długość pieczenia zależy od wielkości i gatunku ziemniaków. Sprawdzić wykałaczką czy ziemniaki są już upieczone.   

Upieczone ziemniaki odwinąć z folii, lekko przestudzić. Ostrym nożem przekroić na pół. 

Przy pomocy łyżeczki wydrążyć miąższ ziemniaka, pozostawiając  ok. 0,5-1cm  miąższu przy skórce. Włożyć miąższ do miseczki, dodać śmietanę, posiekaną cebulkę, połowę sera i musztardę.  Doprawić solą i pieprzem,  wymieszać. Dodać wędzoną rybę, wymieszać delikatnie.

 Farszem wypełnić wydrążone ziemniaki. Posypać pozostałym serem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania

Wstawić do piekarnika i piec ok-20 minut lub do momentu, aż wszystko będzie gorące a ser się roztopi. Podawać posypane zielonym szczypiorkiem, pietruszką lub koperkiem, z solidną porcją sałaty

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary