kwietnia 10, 2021

Pasta z wątróbki

Wątróbka raczej rzadko gości na naszych talerzach. A jeśli już nawet się tam znajdzie, to zazwyczaj podana na obiad smażona lub duszona.

Wątróbka idealnie nadaje się jednak nie tylko na obiad, ale także do przygotowania past do kanapek. Taka pasta jest świetną alternatywą dla pasztetów. 

Jeśli lubicie wątróbkę taki pasztet z pewnością też Wam zasmakuje.



Pasta z wątróbki - przepis 

Do przygotowania pasty będziesz potrzebować:

  • 500g wątróbki z indyka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • cebulę,
  • łyżkę posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Wątróbki opłucz i oczyść.
2. Cebulę posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż wątróbki i cebulę. Pod koniec dolej 2 łyżki wody i duś jeszcze kilka minut do jej odparowania.
4. Zawartość patelni zmiksuj na jednolitą masę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger