sobota, 10 kwietnia 2021

Sałatka z brokułem i tuńczyiem

Pyszna ta sałatka i pożywna i zdrowa.
Ale pamiętajcie aby kupić tuńczyka dobrej jakości w dobrej oliwie, wtedy sałatka będzie bajeczna.
Można ją zajadać na śniadanie czy na obiad, jest na tyle pożywna że wystarczy.
Brokułowa sałatka z tuńczykiem.


Składniki:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej - niedużej
  • garść listków szpinaku baby
  • 120 g tuńczyka w oliwie
  • 4 rzodkiewki
  • 1/2 brokuła
  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • 1 łyżka startego sera typu parmezan
  • garść pestek słonecznika
  • sól morska
  • pieprz czarny
Sos:
  • 3 łyżki oliwy ze słoika po tuńczyku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól morska pieprz czarny

Przygotowanie sałatki:

  • Brokuła podzieliłam na różyczki i blanszowałam w osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty.
  • Odcedziłam.
  • Tuńczyka osączyłam, rzodkiewki pokroiłam na cząstki.
  • Szpinak umyłam i osuszyłam.
  • Pestki słonecznika podprażyłam na suchej patelni.
  • Chleb pokroiłam w kostkę i podpiekłam na suchej patelni.
  • Kapustę poszatkowałam, wymieszałam ze szpinakiem.
  • Dodałam brokuła, rzodkiewki, kawałki tuńczyka, podpieczony chleb, delikatnie przemieszałam.
  • Składniki sosu wymieszałam.
  • Przełożyłam na talerz sałatkę, polałam sosem, posypałam serem i prażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże male i duże"
Wiosenna zieleń

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger