Smażone kulki warzywne

Tradycyjny rosół i tradycyjny problem, czyli co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. Najczęściej mamy sałatkę, pierogi i krokiety. No ale ile można, tak tydzień w tydzień, bo przecież rosół musi być co najmniej raz w tygodniu... Dlatego tym razem warzywa wykorzystałam do przygotowania smażonych kotlecików. Kulki warzywne smażone w głębokim oleju być może nie są fit, ale smakują ciekawie i stanowią doskonałą konkurencję dla sałatki warzywnej po rosole ;) Doskonale smakują z sosem czosnkowym lub keczupem.

Smażone kulki warzywne

Składniki:

1)      2 ugotowane marchewki

2)      1 ugotowana pietruszka

3)      niewielki kawałek ugotowanego selera

4)      2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

5)      70 g sera żółtego

6)      jajko

7)      suszona bazylia

8)      suszone oregano

9)      pieprz czarny mielony

10)   sól

11)   bułka tarta

12)   olej do smażenia

Sos czosnkowy:

1)      200 g jogurtu naturalnego

2)      ząbek czosnku

3)      ogórek

4)      szczypta soli i pieprzu

5)      posiekany koperek (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

1.   Marchewkę, pietruszkę, selera i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, jajko, sól, pieprz, bazylię, oregano i 2 łyżki bułki tartej i wszystko mieszamy. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczamy je w bułce tartej.

2.   Tak przygotowane kulki smażymy na głębokim oleju aż będą rumiane, a następnie osączamy na papierowym ręczniku.

3.   Przygotowujemy sos czosnkowy:

Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jogurtu dodajemy startego ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem.

Smacznego!









 


Komentarze

  1. Wpis dosłownie skrojony pode mnie:) Uwielbiam przepisy no waste, a w przypadku gotowanych warzyw, to już powoli kończyły mi się pomysły z ich użyciem, a tu taki fajny pomysł:) Super kulki, wyjątkowo smaczne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz