środa, 7 kwietnia 2021

Wafelki z kremem z tofu i kakao

Wafle tortowe przełożone kremem z tofu i kakao. Bardzo ciekawa i pyszna propozycja. Krem z tofu jest pyszny, kto nie próbował to polecam. Dodam, że nie czuć tofu. Można dodać więcej cukru czy kakao. Dla mnie tak było w sam raz, ponieważ wafle są dość słodkie. Polecam na piknik czy na podwieczorek.

 




 

 Potrzebujemy:

 

Na krem:

2 opakowania tofu naturalnego ( łącznie 360 g )

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka kakao

 

Dodatkowo:

3 tafle wafli tortowych


Wykonanie pysznych wafli z tofu:

1. Tofu przekładamy do większej miski, dodajemy cukier i kakao, następnie za pomocą blendera ręcznego blendujemy na gładki krem. Można dodać cukru i kakao według uznania. Dla mnie takie proporcje były w sam raz.

2. Następnie kremem smarujemy wafle tortowe i na chwilę odstawiamy. Można czymś docisnąć. Po tym czasie wafle kroimy. Najlepiej podawać od razu, bo im dłużej poleżą to wafle będą bardziej miękkie.

3. Smacznego życzę.


Moje rady:

Można dodać więcej cukru i kakao. Dla mnie tak było w sam raz. 

Wafle mocno zmiękną, więc najlepiej zjadać je szybko po przygotowaniu.

Można pokroić na około 16 porcji.

9 komentarzy:

  1. Iza jaka Ty jesteś pomysłowa! Super przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monia, akurat to córcia robiła, jej pomysł :) Ale dziękuję :)

      Usuń
  2. o kurcze! nie pomyślałabym o tym, by wykorzystać tofu do słodkości :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pomysłowe! Aż jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie czuć tofu :) Trzeba spróbować samemu. Polecam :)

      Usuń
  4. Jaki swietny pomysl. zdrowy i pyszny deserek, uwielbiam tofu!

    OdpowiedzUsuń