Zapiekanka z łososiem i brokułem

Zapiekanka z łososiem i brokułem to pyszny pomysł na obiad, który przygotujecie w 30 minut! Na wierzchu chrupiący ser, a pod nim kawałki pysznej ryby i brokułu zanurzone w kremowym sosie serowym. To jeden z moich faworytów na szybki obiad dla dwojga.

Zapiekanka z łososiem i brokułem

Zapiekanka z łososiem i brokułem – pomysł na szybki obiad dla dwojga lub całej rodziny

Są takie dni, kiedy nie ma siły/chęci/czasu (niepotrzebne skreślić), żeby stać w kuchni i przygotować pracochłonny obiad. Wtedy przydają się takie przepisy jak ten. Zapiekanka z łososiem i brokułem jest gotowa w 30-40 minut, a smakuje, jakby przygotowywał ją Gordon Ramsey.

Zapiekanka z łososiem i brokułem

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Kluczem do sukcesu jest połączenie idealnie kremowej konsystencji przykrytej chrupiącym, lekko ciągnącym serem mozzarella. A co dokładnie znajduje się pod zrumienioną mozzarellą? W pysznym sosie znajdziecie pełnoziarnisty makaron, duuuużo brokułu, żeby było zdrowo, zielono i pysznie, trzy rodzaje sera i oczywiście łososia – główną gwiazdę tego przepisu.

Łosoś – zdrowy tłuścioch

Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Jest niesamowicie aromatyczny i nie potrzebuje bogatego towarzystwa przypraw i dodatków, by fantastycznie smakować. Najczęściej przygotowuję go w kawałkach, pieczonego w piekarniku (jeden z moich ulubionych pomysłów na tę rybę to łosoś z ryżem kalafiorowym), ale świetnie sprawdza się też w daniach z makaronem czy ryżem, bo nie kruszy się tak łatwo, jak niektóre gatunki ryb.

Zapiekanka z łososiem i brokułem

Łosoś nie ma problemu z utrzymaniem formy m.in. ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, która trzyma go w ryzach. Zanim jednak skrzywicie się na myśl o tłuszczu, pamiętajcie, że tu mamy do czynienia z wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (w tym omega-3), które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Kwasy te działają przeciwzakrzepowo, regulują ciśnienie krwi, zmniejszają poziom cholesterolu we krwi, wspomagają pracę układu immunologicznego i mają zbawienny wpływ na skórę. Więc akurat tego tłuściocha warto włączać regularnie do swojej diety.

Zapiekanka z łososiem i brokułem

Zapiekanka z łososiem – pozostałe składniki

Makaron. Do tej zapiekanki najchętniej używam makaronu typu penne (rurki) lub fusilli (świderki). Dobrze chłoną sos, ale nie zapadają się pod jego kremowością. Możecie wybrać klasyczny makaron albo pełnoziarnisty – ja lubię pełnoziarnisty, bo jest bardziej wyrazisty w smaku.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z makaronem znajdziesz w zakładce MAKARON

Brokuły. Mam 3 ulubione dodatki do łososia – szpinak, szparagi i właśnie brokuły. Ich delikatny smak idealnie uzupełnia wyrazistą rybę. W zależności od sezonu możecie użyć świeże lub mrożone brokuły. Pamiętajcie tylko, by nie gotować ich zbyt długo – rozpadną się na małe kawałeczki.

Zapiekanka z łososiem i brokułem

Sery. Ta zapiekanka z łososiem i brokułem to szybki i bardzo prosty przepis, więc nie robimy tutaj serowego beszamelu, tylko jeszcze bardziej upraszczamy sprawę. Głównym zagęszczaczem jest tu kremowy serek śmietankowy typu Philadelphia. Wystarczy dodać go na patelnię, dobrze wymieszać, dosypać nieco startego parmezanu i cheddara dla ostrości i wyrazistości smaku i pyszny sos gotowy! A na wierzch poszarpana lub starta mozzarella, która będzie po części ciągnąca się, a po części chrupiąca. Idealne połączenie 🙂

Zapiekanka z łososiem i brokułem

Zapiekanka z łososiem i brokułem

Zapiekanka z łososiem i brokułem to pyszny pomysł na obiad. Warstwa chrupiącego sera i kremowe wnętrze to idealne połączenie.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 40 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 350 g makaronu np. penne lub fusilli
  • 350 g filetu z łososia
  • 400 g brokułu
  • 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • 100 ml mleka
  • 250 ml wody z gotowania makaronu
  • 150 g mozzarelli
  • 50 g parmezanu
  • 50 g sera cheddar

Kroki

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Pamiętaj o zachowaniu szklanki wody z gotowania przed odcedzeniem.
  • Brokuł ugotuj al dente. Łososia pokrój w kostkę.
  • Na patelni podgrzej nieco oliwy i wrzuć łososia. Skrop go sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 1-2 minut z każdej strony, aż będzie złoty i rumiany.
  • Dodaj na patelnię ugotowany makaron, serek kanapkowy, mleko, sól, pieprz i połowę wody z makaronu. Dokładnie wymieszaj, aż serek się rozpuści.
  • Dodaj brokuły oraz starty parmezan i starty cheddar. Wymieszaj.
  • Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj pozostałą wodę z gotowania makaronu.
  • Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli (lub posyp startą mozzarellą) i wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 15-20 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, lunch, obiad
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: łosoś, makaron, makaron z sosem, mozzarella, niedzielny obiad, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla singla, obiad z makaronem, parmezan, szybki obiad, zapiekanka

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl