wtorek, 6 kwietnia 2021

Sałatka z festkoz kozim, kukurydzą, pomidorkami, miksem sałat, makaronem ryżowym, olejem z pestek dyni i syropem klonowym

Jest wiosna, więc pora na delikatne i sycące, świeże sałatki! Ja osobiście uwielbiam takie kombinacje! Z festkoz kozim i olejem z pestek dyni sałatka nabiera naprawdę super smaku!




Składniki:
  • 60g festkoz koziego
  • 50g kukurydzy konserwowej
  • 100g pomidorków
  • 50g miksu sałat
  • 50g suchego makaronu ryżowego
  • 10ml oleju z pestek dyni
  • 5ml syropu klonowego
  • przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, sól, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:
Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Festkoz kozi odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą. Pomidorki umyć i przekroić na połówki. Do miski wrzucić miks sałat, kukurydzę, pomidorki, ugotowany makaron i festkoz kozi. Dodać przyprawy, olej z pestek dyni oraz syrop klonowy. Całość bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut, do przegryzienia smaków.

Smacznego!

1 komentarz: