Kokosowe Nuggetsy



Soczysty filet z kurczaka w chrupiącej kokosowej panierce to idealny pomysł na obiad, a także smaczną przekąskę.

Kąski z kurczaka w panierce kokosowej są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować kurczaka, a następnie obtoczyć go w jajku i kokosie, proste prawda? Aby było jeszcze szybciej, najlepiej kurczaka zamarynować dzień wcześniej, wówczas na drugi dzień zostanie nam tylko panierowanie i zapiekanie.

Kurczak w panierce kokosowe jest chrupiący, soczysty, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkowo nie jest bardzo tłusty i przesiąknięty olejem, gdyż nie jest smażony na głębokim tłuszczu a zapiekany w piekarniku.

Kokosowe nuggetsy świetnie smakują z dodatkiem tradycyjnych ziemniaków, ryżu, kaszy, a także z ulubionym sosem czy dipem.



PRZEPIS NA KOKOSOWE NUGGETSY

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 120 g wiórek kokosowych
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Fileta z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w podłużne kawałki.
  • Przyprawę do kurczaka wymieszać z papryką słodką, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do powstałej marynaty przełożyć pokrojonego kurczaka i marynować przez minimum godzinę.
  • W miseczce rozbełtać jajko, do osobnej miseczki przespać kokos.
  • Każdy kawałek kurczaka obtoczyć w jajku, a następnie w wiórkach kokosowych.
  • Gotowego kurczaka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec przez 20 minut.
  • Gotowego kurczaka podawać z ketchupem lub ulubionym sosem.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

siedemnaście + piętnaście =