Wiosenna surówka obiadowa


Wiosenna surówka obiadowa

Pyszny, szybki i zdrowy dodatek do obiadu. Polecam!

 

 

Składniki:

1/2 małej białej kapusty

1/2 czerwonej papryki

1 zielony ogórek

1 pęczek rzodkiewek

1 mała puszka kukurydzy konserwowej

1 pęczek szczypiorku

2 łyżki miodu

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oliwy

garść suszonych pestek dyni

1 łyżeczka suszonej bazylii

sól, pieprz

 

 

*** Kapustę drobno szatkujemy ***

*** Kapustę przekładamy do miski, wsypujemy łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy ***

*** Ogórka i rzodkiewki ścieramy na tarce o małych oczkach ***

*** Paprykę kroimy w małą kosteczkę ***

*** Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy wraz z papryką, ogórkiem i rzodkiewką do kapusty ***

*** Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do reszty warzyw ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Przygotowujemy sos do surówki: miód przekładamy do małej miseczki, zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy, aż miód się rozpuści ***

*** Dodajemy oliwę, pestki dyni oraz bazylię i ponownie mieszamy ***

*** Sos wlewamy do miski z surówką, dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem surówkę wkładamy na co najmniej 1 godzinę lodówki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY!  30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE