Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Bułki orkiszowe

Bułki orkiszowe

Gorąco polecam mój sprawdzony i super prosty przepis na pyszne, domowe bułki orkiszowe. Te bułeczki piekę na mące orkiszowej jasnej oraz na drożdżach suszonych instant. 

- prosty skład i wykonanie
- ciasto gotowe w kilka minut
- przepis nawet dla osób początkujących

Czas przygotowania: 10 minut
Czas wyrastania ciasta łącznie: 1 godzina 40 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 6 klasycznych bułek

Kaloryczność kcal: 220 w 1 bułce
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej typ. 700 - 320 g
  • 3/5 szklanki ciepłej wody - 150 ml
  • 1 łyżka śmietany 18 % - 25 g
  • 7 g drożdży suszonych instant
  • 1 łyżka oliwy lub innego oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli - płaska
  • 1/3 łyżeczki cukru lub miodu
  • dodatkowo: odrobina mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem i łyżeczka sezamu do posypania bułek

Bułeczki orkiszowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietanę wyjmij wcześniej z lodówki. 

Z podanej ilości składników wychodzi 6 bułeczek wielkością zbliżonych do klasycznych kajzerek. 
Pieczenie: 210 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: do 25 minut 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem bułek orkiszowych polecam przeczytać najpierw cały przepis, by odpowiednio wcześniej przygotować wszystkie składniki. 

Bułki orkiszowe, 1

Bułki orkiszowe przepis

Do tych bułeczek szykowanych na drożdżach instant nie robię rozczynu. Do miski wsyp zatem dwie szklanki, czyli 320 gramów mąki orkiszowej jasnej typ.700 oraz 1/3 łyżeczki cukru, płaską łyżeczkę soli i około 7 gramów drożdży suszonych instant (mała saszetka). Dodaj też łyżkę oliwy lub innego oleju roślinnego, a także łyżkę śmietany kwaśnej 18 %. Na koniec wlej jeszcze 3/5, czyli 150 ml lekko ciepłej wody.

Porada 1: Śmietanę kwaśną 18 % można zamienić na śmietanę 12 % lub na kremowy jogurt naturalny. Zamiast cukru można dodać erytrol, ksylitol lub też miód. Aby zaś lekko zmodyfikować smak bułek, polecam dodać do wyboru po pół łyżeczki suszonych: oregano, tymianek, kminek, koper włoski lub czosnek. 

Porada 2: Jeśli masz drożdże świeże, to potrzebujesz nie więcej niż 20 gramów takich drożdży. Wystarczy wówczas, że uszczkniesz po odrobinie przygotowanych składników na ciasto. Tak więc w osobnym, niedużym naczynku umieść razem: 20 gramów drożdży świeżych; łyżkę mąki; 1/3 łyżeczki cukru; 5 łyżek wody. Całość dobrze wymieszaj (rozetrzyj drożdże), przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut albo dłużej. Rozczyn ma zacząć buzować. Taki rozczyn dodajesz potem do miski z pozostałymi składnikami. 

Bułki orkiszowe, 2

Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub silikonową szpatułką. Miskę z ciastem pod bułki orkiszowe przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak 5 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być jednolite, gładkie i elastyczne. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie, ale pamiętaj, że ma to trwać dość długo. Ciasto może się lekko przyklejać do ścianek miski. Takie ciasto można wyjąć i lekko obsypać mąką, a następnie uformować w zgrabną kulę i ponownie odłożyć do miski. 
Bułki orkiszowe, 3

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką bawełnianą lub folią przezroczystą. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na minimum 60 minut. Ciasto powinno w tym czasie bardzo urosnąć. Jeśli nie rośnie, to przenieś je w odrobinę cieplejsze miejsce (temperatura nie wyższa niż 35 stopni) lub czekaj cierpliwie nawet do 90 minut. Drewnianą stolnicę lub blat obsyp delikatnie mąką. Wyrośnięte ciasto podziel na sześć równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj kształtną kulkę (bułeczki można też formować lekko podłużne).

Porada 1: Aby otrzymać bułki tej samej wielkości polecam zważyć całe ciasto, a następnie podzielić na równe kawałki. 

Blaszkę do pieczenia (może być ta z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia. Między bułkami zachowaj spore odstępy, ponieważ bułki orkiszowe jeszcze wyrastają. Bułeczki odstaw do wyrastania na minimum 30 minut. Na czas wyrastania przykryj je delikatnie czystą ściereczką bawełnianą (może być ręcznik kuchenny). Po tym czasie każdą bułkę posmaruj delikatnie odrobiną mleka lub mieszanką mleka i żółtka. Polecam użyć do tego pędzelka kuchennego. Posmarowane bułki obsyp jasnym sezamem.

Porada 2: Bułeczki orkiszowe można też obsypać: makiem, czarnym sezamem, siemieniem lnianym, pestkami dyni lub pestkami słonecznika (albo mieszanką wcześniej wymienionych). 

Bułki orkiszowe, 4

Zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw opcję pieczenia góra/dół i temperaturę 210 stopni lub 190 stopni z termoobiegiem. Gotową blaszkę z bułkami orkiszowymi umieść na środkowej półce w dobrze nagrzanym piekarniku. Bułki piecz tak około 20-25 minut. Upieczone bułeczki są wyrośnięte i rumiane. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika na 5 minut, a następnie wyjmij blaszkę z upieczonymi bułkami.
Bułki orkiszowe, 5

Bułki można przekroić w poprzek na dwie połówki po całkowitym przestudzeniu. Jeśli bułki orkiszowe nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, polecam zawinąć je w papier śniadaniowy, a następnie luźno w torbę spożywczą przezroczystą i trzymać w szafce, w suchym i chłodnym pomieszczeniu. 

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (681 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Bułki orkiszowe

Domowe bułki z mąki orkiszowej, czy też z innych mąk, piekę znacznie częściej, niż chleby. A to głównie dlatego, że przepis na bułki z mąki orkiszowej albo prawie każdy inny przepis na bułki śniadaniowe jest super prosty i szybki do zrobienia. Jeśli jeszcze do tego piekę bułki orkiszowe na drożdżach, to szykowanie wypieku jest błyskawiczne. Tym razem mam dla moich Czytelników super przepis na bułeczki orkiszowe. Są to bułki z mąki orkiszowej, które piekę na drożdżach suszonych instant. Do upieczenia tych najprostszych bułek orkiszowych, wybieram mąkę orkiszową jasną typ. 700. Ten typ mąki orkiszowej jasnej najlepiej mi się sprawdza. Gorąco polecam też przepis na bułeczki czosnkowe. Bardzo gorąco polecam też przepyszne chaczapuri z dodatkiem jajka. Bardzo smaczne i sycące śniadanie to np. jajka po benedyktyńsku, które polecam. 

Bułeczki orkiszowe

Szybki i proste w przygotowaniu bułki orkiszowe polecam piec nawet bez okazji. Są znacznie pyszniejsze, niż sklepowe i super chrupiące. Orkiszowe bułeczki smakują każdemu. Wyrastają bardzo ładnie i są puszyste. Takie bułeczki orkiszowe zawsze najpyszniejsze są w dniu pieczenia. Można je oczywiście przechowywać dłużej, ale trzeba to robić prawidłowo, a do tego trzeba mieć na uwadze to, że takie bułki orkiszowe pieczone na drożdżach nigdy nie będą tak samo świeże na drugi dzień, co w dniu pieczenia. To sprawdzony przepis na bułki orkiszowe i po przestudzeniu, o ile nie zostaną zjedzone tego samego dnia, polecam zawinąć je w papier śniadaniowy, a następnie luźno w torbę spożywczą przezroczystą i trzymać w szafce, w suchym i chłodnym pomieszczeniu. 

Bułeczki orkiszowe przepis

Na bułeczki orkiszowe przepisy są różne, ale ja pokażę nie tyle mój ulubiony, co najprostszy i super sprawdzony. Będzie to przepis na bułeczki orkiszowe, które można jeszcze modyfikować. Na bułki orkiszowe przepis jest u mnie jeden, za to w treści wpisu napiszę jeszcze kilka porad, dzięki którym można trochę zmienić ich smak oraz dodatki. Bułki orkiszowe posypuję zazwyczaj sezamem, jedna śmiało można sięgnąć po mak, czy siemię lniane. Do ciasta dodaję śmietanę kwaśną 18 %, ale może to być też jogurt naturalny lub nawet gęste mleczko kokosowe. Przy okazji gorąco polecam też mój przepis na bułki cynamonowe na słodko oraz niezwykle pyszne bułki bez drożdży. Życzę smacznego!