poniedziałek, 5 kwietnia 2021

Krewetki w czosnku i maśle

 


Składniki:

750 g krewetek (surowych, mrożonych)
8 ząbków czosnku
80 g masła
100 g białego wina
1 ostra papryczka chilli
1/2 pęczka natki pietruszki
szczypta soli


Sposób wykonania:

Krewetki rozmrażamy i jeśli są nieobrane, obieramy z pancerzy pozostawiając ogonki. Małym nożykiem nacinamy krewetki wzdłuż tułowia i usuwamy czarne jelito. Tak oczyszczone krewetki płuczemy i dokładnie suszymy.
Na dużej patelni topimy masło i dodajemy poszatkowany drobno czosnek i pokrojoną w krążki papryczkę chilli. Smażymy przez chwilę i dodajemy krewetki. Smażymy przez minutę, następnie zwiększamy ogień i całość podlewamy winem. Krewetki delikatnie mieszamy i smażymy około 2 minut. Na koniec całość posypujemy poszatkowaną natką pietruszki i oprószamy solą.
Krewetki podajemy z bagietką, którą moczymy w maślanym sosie.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...