Wegańskie ciasto pomarańczowe

0 0
Wegańskie ciasto pomarańczowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
SUCHE
Mąka pszenna: 250g
Cukier: 150g
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Soda: 1 łyżeczka
Sól: 1/2 łyżeczki
MOKRE
Mleko roślinne: 150 ml
Olej: 50 ml
Sok pomarańczowy: 100 ml
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
DODATKOWO
Kandyzowana skórka pomarańczowa: 100g
Polewa czekoladowa: do dekoracji

Przepis na cudownie pomarańczowe ciasto, już na Ciebie czeka!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • SUCHE

  • MOKRE

  • DODATKOWO

Share

Ciasto pomarańczowe

Proste rozwiązania, to moja specjalność. Nie lubię przekombinowanych przepisów, dlatego stworzyłem to PROSTE ciasto pomarańczowe, które zachwyci każdego!

Aromatyczna kandyzowana skórka pomarańczowa, wspaniałe, IDEALNIE wyrośnięte ciasto i polewa z gorzkiej czekolady… Do tego kubek herbaty i jestem w niebie 😊

Ciasto pomarańczowe – KĄCIK PORAD

  • Z podanych proporcji wyszły mi dwie nieduże foremki ciasta (wymiary moich foremek – 25x13cm). Jeśli chcesz, możesz również upiec ciasto pomarańczowe w jednej większej foremce, ale prawdopodobnie będzie to wymagało dłuższego pieczenia.
  • Do ciasta możesz również dodać posiekaną czekoladę lub orzechy!

Jeśli szukasz więcej prostych przepisów na ciasta, to może Ci się spodobać wegańska babka cytrynowa, którą oblałem lukrem bazyliowym. Poza tym gorąco polecam ciasto z cukinią oraz klasyczny, ale jakże pyszny chlebek bananowy.

[Ocena: 4.5]

Składniki

Ilość porcji:
SUCHE
Mąka pszenna: 250g
Cukier: 150g
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Soda: 1 łyżeczka
Sól: 1/2 łyżeczki
MOKRE
Mleko roślinne: 150 ml
Olej: 50 ml
Sok pomarańczowy: 100 ml
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
DODATKOWO
Kandyzowana skórka pomarańczowa: 100g
Polewa czekoladowa: do dekoracji

Wykonanie

1
Gotowe

Połącz ze sobą wszystkie składniki suche w jednej misce, a w drugiej mokre. Następnie połącz ze sobą bardzo dokładnie składniki z jednej i drugiej miski. Wsyp kandyzowaną skórkę pomarańczową i wymieszaj.

2
Gotowe

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra-dół). Do foremkę wysmaruj delikatnie olejem i oprósz bułką tartą lub startymi orzechami. Przełóż ciasto do foremki. Wstaw ciasto pomarańczowe do piekarnika i piecz około 40-45 minut. Odstaw do przestygnięcie.

3
Gotowe

Udekoruj upieczone ciasto pomarańczowe polewą czekoladową i kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!

Przepis na | Zupa krem z białych warzyw
previous
Zupa krem z białych warzyw
Przepis na Babeczki kakaowe z rumem i wiśniami
next
Babeczki kakaowe z rumem i wiśniami
Przepis na | Zupa krem z białych warzyw
previous
Zupa krem z białych warzyw
Przepis na Babeczki kakaowe z rumem i wiśniami
next
Babeczki kakaowe z rumem i wiśniami
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x