Babka serowa z mascarpone

Babka serowa z mascarpone Szukacie wilgotnej i proste w przygotowaniu babki? Polecam Wam babkę z serkiem mascarpone. Babka serowa długo zachowuje świeżość, jest wilgotna i pyszna. Kolejną zaletą tego wypieku jest prostota wykonania. Babkę, którą widzicie na zdjęciach przygotował mój synek. Miksował, wykładał masę do foremki i zdobił babkę po upieczeniu. Było dużo radości, a babka wyszła przepyszna. Polecam Wam ten przepis.

Korzystają z okazji chciałabym Wam życzyć zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt.

Składniki:

  • 4 jajka klasy M
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (wówczas tyle odejmujemy zwykłego cukru)
  • 170 g masła lub margaryny 

Do dekoracji:

Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Do miski przekładamy miękkie masło i chwile je miksujemy. Następnie dodajemy serek mascarpone i dokładnie miksujemy.

Kolejno dodajemy jajka, jedno po drugim cały czas miksując. Następnie wsypujemy cukier i dodajemy ekstrakt waniliowy lub cukier z wanilią. Miksujemy.

Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy składniki tylko do połączenia.

Gęste ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną formy z kominkiem.

Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Ciasto należy obserwować.

Po przestudzeniu babkę dekorujemy czekoladą i skórką pomarańczową.

Smacznego

*przepis z zeszytu ze starymi zapiskami z moimi drobnymi zmianami, oryginał pochodzi z jakiegoś czasopisma (nie zapisałam wówczas nazwy)

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz