piątek, 2 kwietnia 2021

Babka bananowo-czekoladowa

W klimacie wielkanocnym polecam przepis na przepyszną babkę. Jest wilgotna i bardzo puszysta. Doskonały przepis na coś szybkiego do kawy. Przy okazji można wykorzystać ściemniałe banany, na które nikt nie ma ochoty.


składniki:

2 duże banany
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 szklanki mąki
1/2 kostki masła (100 g)
1/2 szklanki kefiru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka czekolady gorzkiej (100g)

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Czekoladę połamać i przełożyć do metalowej miski, rozpuścić w kąpieli wodnej (nad gorącą wodą). Ja daję czekoladę gorzka ale może być tez deserowa. Rozpuszczoną czekoladę odstawić do przestudzenia. Banany rozgnieść widelcem. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajka, zmiksować dokładnie. Dodać przestudzoną czekoladę oraz rozgniecione banany. Ponownie zmiksować do połączenia składników. Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kefir i zmiksowac do połączenia składników. Formę na babkę natłuścic masłem i posypać tartą bułką. Przełożyć masę, wierzch ładnie wyrównać. Wstawić do nagrzanego na 180 C piekanika i piec do suchego patyczka, ok 25-30 minut. Po upieczeniu przestudzić w formie a potem przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Dowolnie udekorować lub posypać curem pudrem. U mnie polewa czekoladowa i posypka z prażonych orzechów laskowych.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz