Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Wiedźmin / Witcher

Szynka Pieczona z jabłkami

Pieczona szynka

Szynka Pieczona z jabłkami, również pieczonymi

Pieczona szynka

Szynka Pieczona z jabłkami inspirowana czwartym odcinkiem serialu Wiedźmin.

Zamek w Cintrze, bo tam toczy się akcja, pełen jest wspaniałych wędlin, warzyw, owoców i pełnych kufli piwa ?.

Pieczone jablka

Oczywiście na jednym z pierwszych miejsc jest nasz dzisiejszy bohater, czyli Szynka Pieczona z jabłkami.

Do spożycia wspaniałego dania nie potrzeba zbyt dużo. Wystarczy muzyka bardów, zimne ciemne piwo i kilku przyjaciół.

Mieso dla Wiedzmina

Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi bard, Alex i ja, życzymy Ci smacznego.

  • ? – 4
  • ⏰ – 200 minut ➕ czas dla mięsa
  • ?️ – Wiedźmin

Oczywiście potrzebujemy szynki i kilku innych składników

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • Jabłka dość duże
  • Masło płynne
  • Marynata
  • 3 łyżki musztardy
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżka zmielonych goździków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 1 łyżeczka kminku
  • Piwo ciemne u mnie Guinness, bo jakże by mogło być inaczej

Jeśli mamy już składniki, Szynka Pieczona i Jabłka, same się nie upieką

  • Po pierwsze zacznij dzień wcześniej od zamarynowania mięsa i choć to grzech odgazowania piwa.
  • Po drugie ale dzień przed spożyciem, czyli wczoraj, otwórz piwo i je pozostaw, aby się wygazowało. Wymieszaj składniki marynaty. Mięso natnij nożem, by powstała szachownica, natrzyj całe marynatą i schowaj do lodówki na całą noc.
  • Dzień kolejny i pamiętaj ❗❗❗ by mieć przynajmniej dwa piwa.
  • Po pierwsze dnia kolejnego czyli dziś, otwórz drugie piwo i zrób łyk. Wyjmij mięso, przełóż je do naczynia żaroodpornego z przykrywką i wlej odgazowane piwo.
  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni i włóż zamknięte naczynie z szynką na jakieś 2-3 godziny, w zależności od wielkości szynki. Co jakiś czas ostrożnie otwórz pokrywkę i polej mięso powstałą w naczyniu marynatą. Piecz mięso, aż będzie miękkie i cudownie spieczone.
  • W tym czasie przyszykuj jabłka. Odetnij górę jabłka i wydłub gniazda nasienne, złóż jabłka ponownie w całość i pomaluj płynnym masłem. Włóż je do piekarnika na jakieś 30 minut przed końcem pieczenia mięsa.

Jeśli spodobał Ci się przepis, proszę, daj mi znać w komentarzu o tym, będzie mi bardzo miło.

To nie pierwsze danie Wiedźmina, które znajdziesz na mojej stronie, na którą Cię Zapraszam.

Piwo jablka szynka

Moją pasją jest kuchnia świata, domowa, tradycyjna, historia jej powstania. Więc jeśli jesteś ciekawa lub ciekaw, to odpowiednie miejsce dla Ciebie.

Szynka Pieczona

Założyłem grupę kulinarną na Facebook

„Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem”.

Gdzie znajdziesz codziennie, mnóstw wspaniałych dań, od amatorów, uczestników MasterChefa i zawodowych kucharzy. A wszystko to we wspaniałej atmosferze, konkursach i alkoholu.

Pomysł i inspiracja pochodzie ze strony Witcher Kitchen

Dziękuję.

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

3 komentarze

  1. Beata :

    Brawo ? ze zdjecia pachnie. Przepis godny polecenia

    1. ❤️ Dziękuję

  2. Kołodziej :

    Ależ to apetycznie wygląda brawo ???

Skomentuj

[instagram-feed]