Przejdź do głównej zawartości
Bułeczki razowe nadziewane, wędliną, groszkiem i serem
Bułeczki razowe nadziewane wędliną, groszkiem i serem
Pyszne i zdrowe są świetne na śniadanie, kolację czy też jako kanapki do pracy lub w podróży. Nadziewane wędliną, serem i zielonym groszkiem. Do tego przepisu użyłam zielony mrożony groszek firmy Hortex. Jest najlepszy bo świeżo zebrany groszek jest natychmiast zamrażany tuż po zbiorach i to właśnie dzięki temu zachowuje piękny zielony kolor, witaminy oraz smak. Dzięki mrożonkom Hortex można łatwo i szybko przygotować nasze ulubione danie o smaku zielonej wiosny i lata. Można sobie zrobić zapas i wykorzystać w dowolnej chwili. Jeśli chcecie coś do picia do bułeczek to polecam najlepsze smaczne i zdrowe soki Hortex do wyboru do koloru- pychota.
SKŁADNIKI
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki razowej
- 10 g świeżych drożdży
- 170 ml letniej wody
- 2 łyżki oleju z oliwek
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- mrożony groszek Hortex
- 10g żółtego sera
- 10g wędlin
- przecier pomidorowy
- papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Od 170 ml wody odlać pół szklanki, dodać cukier i rozpuścić drożdże. Odstawić na 15 minut pod przykryciem.
- Do mąki dodać sól, pozostałą wodę, rozpuszczone drożdże i olej.
- Wyrabiać ciasto przez kilka minut po czym odstawić do wyrośnięcia na minimum 5 godzin.
- Po upływie tego czasu podzielić ciasto na 8-10 części.Każdą część spłaszczyć na placek,posmarować środek odrobiną przecieru pomidorowego, dodać plasterek sera, wędliny, łyżeczkę zielonego groszku.Najlepszy groszek to mrożony firmy Hortex. Wystarczy obgotować w wodzie przez 9 minut i gotowe.Ja dodaję do gotowania szczyptę cukru,jest wtedy jeszcze smaczniejszy.
- Każdy kawałek z nadzieniem
zalepić jak pierożek, uformować kulkę. Układać na papierze do pieczenia zachowując odstęp ( bułeczki urosną )
- Piec w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 15 minut
SMACZNEGO :)
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej