Tarta z ciasta typu francuskiego własnej roboty ze szpinakiem, twarogiem ricotta i żółtkami

Tarta z ciasta typu francuskiego własnej roboty ze szpinakiem, twarogiem ricotta i żółtkami

Ciasto na tę pyszną tartę zrobiłam sama, wiadomo,że takie będzie zdrowsze no i nie zawsze mamy w domu gotowe ciasto francuskie. Jest łatwe w wykonaniu i super smaczne. Pozdrawiam i smacznego 👌😋@zielonacukinka
Tarta domowej roboty z twarogiem i szpinakiem

SKŁADNIKI NA CIASTO TYPU FRANCUSKIE

  • 500g mąki
  • około 290ml wody
  • 30ml oleju z oliwek
  • szczypta soli

DO NADZIENIA

  • 350g mrożonego szpinaku
  • 500g twarogu ricotta
  • por lub cebula
  • 5 jajek
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • sól,pieprz,gałka muszkatałowa
  • olej z oliwek
  • Tortownica ok. 32cm

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Do naczynia wsypać mąkę dodać wodę ze szczyptą soli oraz olej. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.

  2. Podzielić ciasto na 4 części 2 większe około 250g i 2 mniejsze około 150g.Przykryć ściereczką i w tym czasie przygotować nadzienie
  3. Na patelni podsmażyć na oleju poszatkowany kawałek pora lub małą cebulę
  4. Dodać szpinak,łyżkę wody i dusić pod przykryciem przez około 10 minut.Ugotowany szpinak odcedzić z nadmiaru wody, wystudzić a następnie zmielić blenderem
  5. Odzielić białka i żółtka od 3 jajek
  6. Do twarogu dodać ser,jajko,sól i pieprz do smaku a także szczyptę gałki muszkatałowej. Dokładnie wymieszać.
  7. Do wystudzonego szpinaku dodać jajko, białka oddzielone od żółtek sól i pieprz

  8. Rozwałkować na cienko większy kawałek ciasta, podsypując mąką i przy pomocy wałka wyścielić tortownicę posmarowaną olejem po czym również go posmarować obficie olejem.
    Rozwałkować tak samo drugi większy kawałek ciasta i przy pomocy wałka ułożyć na pierwszym posmarowanym już wcześniej olejem kawałku.
  9. Teraz wyłożyć cały szpinak
  10. Następnie na szpinaku ułożyć twaróg i wygładzić. Posługując się łyżką zrobić 3 wgłębienia i delikatnie wlać żółtka.

  11. Rozwałkować trzecią mniejszą kulę ciasta i przykryć nią twaróg. Posmarować obficie olejem.
  12. Rozwałkować ostatnią kulkę ciasta i delikatnie ułożyć na posmarowanym olejem płacie.
  13. Zawinąć wystające brzegi ciasta do środka i przy pomocy widelca lekko docisnąć.Posmarować obficie olejem.
  14. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 40 minut (z termoobiegiem 160°C ). Wystudzić przed krojeniem.

SMACZNEGO :)

instagram @zielonacukinka

Popularne posty