piątek, 2 kwietnia 2021

Bananowe babeczki z migdałami i masłem orzechowym

 


Mamy dojrzałe banany i ogromną ochotę na "coś słodkiego", a nigdzie nie możemy znaleźć nawet kawałka czekolady... Przygotujmy zatem foremki na babeczki i działajmy :) Wystarczy kilka minut, łyżka i kilka składników, a wyczarujemy babeczkowe pyszności :)

Spróbujcie :)



Składniki ( 12 sztuk):

 2 dojrzałe banany

1 jajko

1 łyżka masła orzechowego

0,5 szklanki oleju

1 szklanka mleka

1/3 szklanki cukru

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki posiekanych migdałów




Przygotowanie:

Banany rozgniatamy widelcem. Dolewamy do nich jajko, olej, mleko, masło orzechowe oraz cukier. Mieszamy.

W osobnej miseczce przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, które przesypujemy do mokrych składników i delikatnie mieszamy drewniana łyżką.

Siekamy  migdały i łączymy je z pozostałymi składnikami.

Ciasto przelewamy do papilotek włożonych do foremki na babeczki (do wysokości 3/4 papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na około 35 minut (sprawdzić patyczkiem czy upieczone).  Po przestudzeniu posypuje cukrem pudrem, ale Wy możecie polać je równie dobrze lukrem :)

Smacznego :) 

 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz