czwartek, 1 kwietnia 2021

Sernik karmelowy


Wielkanoc to nie tylko mazurek i baba. Czym byłaby popołudniowa kawa bez pysznego sernika?

Jeżeli nie macie pomysłu na pyszne i szybkie ciasto na święta lub po prostu na weekend to zasmakujecie w tym serniku, bo robi się go bardzo szybko i jest bardzo delikatny w smaku.

Spróbujcie :) 




Składniki:

1 kg sera z wiaderka
125 g serka mascarpone
5 całych jajek w temperaturze pokojowej
50 ml świeżego soku z pomarańczy
40 g mąki ziemniaczanej
220 g cukru
 
300g masy karmelowej (może być z puszki) + szczypta soli do smaku
1/3 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
 
160g herbatników maślanych
50g masła 
1 łyżka masy karmelowej 
 
 
 


 
Przygotowanie:
 
Przygotowanie sernika rozpoczynamy od wyłożenia papierem do pieczenia okrągłej formy o średnicy ok 25cm.
Herbatniki drobno rozbijamy praktycznie do konsystencji miału. W małym garnuszku rozpuszczamy masło i jeszcze gorące mieszamy z ciastkami i karmelem.  
Masę ciasteczkową wykładamy do formy i ubijamy. Wstawiamy spód do piekarnika na 10 minut w 180 stopniach. Kiedy spód będzie stygnął w misce umieszczamy ser, serek mascarpone, jajka, mąkę, cukier oraz sok z pomarańczy. Wszystkie składniki mieszamy w tym samym czasie tylko do ich połączenia - przez około 2 minuty. Masę przelewamy na podpieczony spód.
Do piernika, w którym zmniejszamy temperaturę do 140 stopni wstawiamy pojemnik z wodą na dno i powyżej sernik. Pieczemy przez około 75-80 minut. Studzimy.
Na przestudzony sernik wykładamy lekko posolony karmel i posypujemy górę orzeszkami.
Przed podaniem chłodzimy ciasto przez noc w lodówce.
 
Smacznego :) 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz