sałatka z jajkiem i feta
Sałatki i surówki Śniadania i kolacje Wielkanoc przepisy

Sałatka z jajkiem i fetą

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 15 minut | Czas gotowania/pieczenia : 8 minut | Porcje : 2 porcje

Sałatka z jajkiem i fetą to nasza kolejna propozycja na sałatkę z dodatkiem jajka, która idealnie się sprawdzi zarówno na zwykłe śniadanie, jak i na Wielkanoc.


Sałatka z jajkiem i serem feta

Po ostatnio zrobionej sałatce zostało mi trochę sera feta, więc postanowiłam go wykorzystać do zrobienia nowej sałatki. Jest ona nieco podobna do sałatki z jajkiem, którą ostatnio pewnie widzieliście na blogu, aczkolwiek ta sałatka poniżej została podana z sosem winegret, co znacznie zmienia jej smak. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

Sałatka z jajkiem i serem feta – Składniki:

Składniki na sałatkę:

  • 2 jajka
  • 100 g sera feta
  • 2 liście sałaty lodowej- ok. 45 g
  • 1 garść roszponki – ok. 30 g
  • 4 rzodkiewki – ok. 50 g
  • 1/3 ogórka szklarniowego – ok. 70 g
  • szczypiorek –  2 czubate łyżki

Składniki na sos winegret z majonezem:

  • 4 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku

sałatka z jajkiem i serem feta

Przepis na Sałatka z jajkiem i serem feta:

  1. Jajka ugotować na twardo (nie dłużej niż 8 minut od momentu zagotowania się wody. Kolejno ostudzić je i obrać ze skorupek.
  2. Sałatę porwać na mniejsze kawałki i wraz z roszponką ułożyć na talerzu. Dodać pokrojone na półplasterki rzodkiewki oraz pokrojonego w ćwierć plasterki ogórka. Kolejno dodać pokrojony w kostkę ser feta, posiekany szczypiorek oraz pokrojone na połówki jajka.
  3. Przygotować sos. W tym celu wymieszać wszystkie składniki na sos ze sobą, tak by powstała jednolita masa. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem. Smacznego!

sałatka z jajkiem i feta przepis

4.7 / 5 ( 68 głosów )

3 thoughts on “Sałatka z jajkiem i fetą”

  1. Mnie też zaskoczyło to połączenie, ale jestem wielką fanką sałatek, więc postanowiłam wypróbować. Sałatka wyszła przepyszna. Przygotowałam ją też dla dzieci do szkoły i również były bardzo zadowolone. Poza walorów smakowych na uwagę zasługują aspekty wizualne. Wiosennie i apetycznie prezentuje się na stole. Polecam :-)

  2. Choć w pierwszej chwili połączenie jajek z fetą wydawało mi się dziwnym pomysłem, to po chwili zastanowienia jednak (na całe szczęście) stwierdziłam – robię:) I co się okazało? Sałatka wszystkim przy stole przypadła do gustu:D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here