Wiosenna sałatka z lekkim dressingiem
Wiosna i zbliżające się święta, to okazja by wprowadzać do swojego codziennego menu więcej zdrowych, kolorowych dań. A cóż jest lepszego niż sałatki? Dziś zapraszam Was na pyszną, lekką wiosenną sałatkę pełną zdrowych i smacznych składników. Przysłowiową kropką nad i jest tu zdrowy dressing, łączący w sobie słodycz ze smakiem limonki. Podstawowym składnikiem jest jednak dobrej jakości olej rzepakowy tłoczony na zimno. Piękny złocisty, o charakterystycznym smaku. Idealny do dressingów i nie tylko.
Jaki olej najlepiej wybrać?
Ja polecam Wam olej rzepakowy tłoczony na zimno Oleje Trawińscy. Cudowny smak i wysoka jakość, którą widać już po otwarciu butelki. Olej rzepakowy tłoczony jest na zimno dzięki zastosowaniu opatentowanej technologii tłoczenia. W skład wchodzą wyłącznie specjalnie wyselekcjonowane i kontrolowane ziarna rzepaku. I co najważniejsze! Oleje Trawińscy także wytwarzane są bez zastosowania jakichkolwiek środków chemicznych. Samo zdrowie zamknięte w szklanej, ciemnej butelce. Ciemne szkło zapewnia przedłużenie trwałości oleju, zapobiega utracie cennych właściwości odżywczych oleju, szkło nie wchodzi też w reakcję z zawartością.
Dlaczego warto stosować olej rzepakowy tłoczony na zimno Oleje Trawińscy?
Olej zawiera w pełni naturalne tokoferole i sterole roślinne cenne pod względem żywieniowym dla organizmu ludzkiego. Udowodniono jego dobroczynne działania zmniejszające ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Olej rzepakowy tłoczony na zimno zawiera lecytynę i fosfolipidy. Jest taż bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak: A, E, D3 i K. Dostarcza również nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT): omega-6, omega-3 w idealnych proporcjach 2:1.
Jak stosować olej rzepakowy tłoczony na zimno?
Olej rzepakowy tłoczony na zimno Oleje Trawińscy jest doskonały do dressingów, do sosów, sałatek, marynat, przygotowania domowego majonezu, a nawet krótkiego smażenia.
Jak przygotować taką wiosenną sałatkę z pysznym dressingiem?
Składniki:
- około 200 g miksu sałat
- 3 jajka
- 1 małe opakowanie mozzarelli w kulkach
- 4 małe pomidorki
- 1 mała pomarańczowa papryka
- kiełki rzodkiewki
Na dressing:
- 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Oleje Trawińscy
- 1 łyżka syropu klonowego (zamiennie płynny miód)
- 0,5 łyżki soku z limonki
- odrobina soli i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy składniki na dressing do sałatki. Jeśli używamy miód należy go dodawać stopniowo, mieszać i próbować smak dressingu.
Jajka gotujemy na tardo. Studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki.
Na talerz lub półmisek wysypujemy miks sałat. Na wierzch układamy kulki mozzarelli, pokrojone pomidorki, pokrojoną paprykę i jajka.
Całość posypujemy kiełkami rzodkiewki. I polewamy dressingiem (w dowolnych ilościach).
Smacznego
Wygląda przepysznie
Świetna sałatka
Dziękuję i polecam 🙂
Zrobiłam Pycha
Takie sałatki są najlepsze